De fiscus benaderde Baker Tilly in 2014 met een schikkingsvoorstel, maar dat werd afgewezen door de fiscalisten van het accountants- en advieskantoor. Volgens oud-topman Romke van der Veen namen de fiscalisten dat besluit zonder overleg met de raad van bestuur. Van der Veen zei dit bij een zitting van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), schrijft het Financieel Dagblad.
Hoger beroep tegen berisping voor Cyprus-route
Het CBb behandelt het hoger beroep van Van der Veen tegen de berisping van de Accountantskamer. Die oordeelde in 2018 dat hij als accountant en topman te weinig had gedaan aan de controle en registratie van een illegale fiscale constructie. Het ging om de Cyprus-route, waarmee klanten van Baker Tilly belasting konden ontlopen. De uitspraak volgt op 18 april.
Het FD schrijft dat Van der Veen accountant was van ondernemer Coen Klawer, die gebruik maakte van de Cyprus-route. Hij kocht merkrechten en verkocht die voor tonnen door aan een trustmaatschappij in Cyprus. Via de Britse Maagdeneilanden kwam dat geld uiteindelijk weer op zijn eigen privérekening terecht, zonder de afdracht van belastingen. Van der Veen was wettelijk verplicht om melding te doen van die ongebruikelijke transacties, maar deed dat niet.
Van der Veen vertrouwde op fiscalisten
Tijdens het hoger beroep werd duidelijk dat de afdeling Constructiebestrijding in 2014 een schikkingsvoorstel deed en Baker Tilly de mogelijkheid gaf om met de constructie te stoppen. Volgens Van der Veen werd dat voorstel zonder overleg met hem of met Klawer afgewezen door de fiscalisten. “Had ik het maar geweten. Dan hadden we hier niet gezeten,” aldus Van der Veen in het FD.
Interne discussie over belastingconstructie
Van der Veen zei verder dat er bij Baker Tilly enige discussie was over de belastingconstructie, maar dat hij vertrouwde op fiscale experts met wie hij al jaren samenwerkte. Hij verklaarde ook dat hij lange tijd helemaal niets wist van betalingen uit een trustfonds aan Klawer.
Volgens de advocaat van Klawer was Van der Veen wel degelijk op de hoogte van alle details. Dat zou bijvoorbeeld blijken uit de accountantscontroledossiers, die onder leiding van de topman werden opgesteld. Klawer vertrouwde op de professionaliteit van Baker Tilly en was zich niet bewust dat het om een malafide constructie ging, volgens de advocaat.
Boete van de Autoriteit Financiële markten
De zaak bij het CBb volgt kort na een hoger beroep van Baker Tilly bij de rechtbank in Rotterdam. Die oordeelde een week geleden dat het accountantskantoor terecht een boete kreeg van de toezichthouder Autoriteit Financiële markten (AFM). De AFM gaf een boete omdat Baker Tilly van januari 2014 tot april 2017 klanten aannam zonder voldoende onderzoek naar hun integriteit en betrouwbaarheid.