Vanwege een nieuwe strenge regel bij de Belastingdienst zijn dit jaar een veel hoger aantal maandelijkse voorlopige teruggaven stopgezet, zonder waarschuwing vooraf. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z. Het per direct stoppen van de teruggave heeft bij talloze mensen voor frustratie en soms zelfs acute problemen gezorgd.
Onterecht
De fiscus stopt de teruggaven om zo te voorkomen dat mensen onterecht geld terugkrijgen en dit later weer terug moeten betalen. Maar uit het onderzoek blijkt dat het in duizenden gevallen onterecht is stopgezet. Daarbij kregen de mensen geen kans de fout van de Belastingdienst te herstellen, dat schrijft RTL Z.
Mede daardoor ontstaan voor een aantal van de 124.000 mensen acute geldproblemen. Pas op het moment dat het geld gestort had moeten worden kregen ze te horen dat de teruggave was stopgezet.
Volgend jaar beter
In sommige gevallen werd de teruggave stopgezet na 15 jaar zonder enige reden. De fout herstellen door middel van een aanvraag kost veel tijd. Vooral het ontbreken van een reden of opgaaf in de brief zorgt voor frustratie. Volgens Hans Vijlbrief had het anders gemoeten. Dat gaan we volgend jaar beter doen zei hij.
De nieuwe staatssecretaris erkent dat het bericht over het stopzetten van de teruggave te laat is verstuurd. “Ze hebben wat veranderd aan de criteria, dat had dan eerder gemeld moeten worden.” De fiscus adviseert de mensen die bang zijn dat er iets mis is gegaan opnieuw een voorlopige aanslag aan te vragen, aldus RTL Z.