Niet alleen ondernemers maar ook burgers moeten gaan betalen om belastingaangifte te doen. Volgens Raymond Knops (CDA), minister van Binnenlandse Zaken, behoort dit tot de mogelijkheden. Dit zei de minister naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over de eHerkenning, een nieuw inlogmiddel waar abonnementskosten aan verbonden zitten.
Helemaal niet zo vreemd
De VVD stelde vorige week al het onaanvaardbaar te vinden dat bedrijven moeten betalen om belasting te kunnen betalen. Kamerlid van die Partij, Jan Middendorp herhaalde dat bij de behandeling van de Wet digitale overheid. Minister Knops volgt die lijn niet en sluit niet uit dat burgers ook zullen moeten gaan betalen, dat schrijft het FD.
Vooralsnog kunnen burgers gratis inloggen met DigiD. Het kopen van een goedgekeurd privaat inlogmiddel zal ook voor de burger tot kosten leiden, aldus de minister. Knops ziet ook een publieke identiteitskaart waarvoor de burger dan enkele euro’s aan leges moet betalen als optie. Het is helemaal niet zo vreemd dat bedrijven kosten maken om belastingaangifte te doen wat betreft de minister, dat doen ze al voor bijvoorbeeld een accountantsverklaring.
De meeste bedrijven hebben volgens Knops geen probleem met de €30 tot €45 per jaar die zij betalen aan de commerciële aanbieders van eHerkenning. Bedrijven gebruiken het systeem bovendien ook voor andere digitale contacten met de overheid.
Uitstel
Maar er zijn ook voorbeelden waarbij de voordelen niet opwegen tegen de kosten, ook Knops erkende dat tegenover de Kamer. Bijvoorbeeld pensioen- en stamrecht-BV’s die alleen belastingaangifte doen. Deze groep kan nu al geen gebruik meer maken van het oude aangifteportaal. 24.000 kleine ondernemers hebben al uitstel tot 1 juli gekregen voor de aangifte loonbelasting. De fiscus werkt in de tussentijd aan een oplossing.
Een week eerder wist de minister te melden dat ca. 60.000 bedrijven en instellingen geen eHerkenning kunnen krijgen omdat ze niet staan ingeschreven in het Handelsregister.
Wettelijke basis
Partijgenoot Harry van der Molen waarschuwde dat andere overheidsorganisaties, zoals de Rijksdienst voor het Wegverkeer, nog niet moeten overstappen op eHerkenning voordat de problemen zijn opgelost. Behalve uit eigen partij heeft ook de VVD kritische vragen gesteld over de nieuwe verplichting. Zo was afgelopen najaar de vraag wat de wettelijke basis voor deze verplichting is.
Volgens de minister mag de fiscus eisen stellen aan de manier waarop gegevens worden aangeleverd en dat staat los van de nog aan te nemen Wet digitale overheid. De Kamercommissie voor Financiën neemt geen genoegen met de antwoorden van de minister en wil weten hoe het besluit tot invoering tot stand is gekomen.
VNO-NCW, MKB-Nederland en ONL hebben zich al tegen de verplichting uitgesproken. Zij vinden dat het voor bedrijven en ondernemers mogelijk moet blijven om gratis aangifte te doen, aldus het FD.