Brancheverenigingen in de zorg en bouw gaan in samenwerking met de fiscus schijnzelfstandigheid aanpakken. Deze brede aanpak moet voorkomen dat de straf bij individuele werkgevers komt te liggen. Schijnzelfstandigheid komt namelijk sectorbreed veel voor. Dat schrijft de net nieuwe staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief aan de Kamer.
Dunne scheidslijn
Vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt maken werkgevers steeds vaker gebruik van zzp’ers omdat vast personeel moeilijk te vinden is. Specifiek in de bouw en ziekenhuiszorg komt het steeds meer voor dat zzp’ers zij aan zij werken met werknemers. Vandaar dat de Belastingdienst start met toezicht op deze sectoren, dat schrijft het FD.
Behalve de zorg en bouw bestaat er ook onduidelijkheid in de onderwijs, ICT, horeca en detailhandel sectoren. Het sectorbrede toezicht zal daar dan ook later volgen. ‘In de praktijk blijkt dat de scheidslijn tussen het werken in dienstbetrekking en het verrichten van vergelijkbare werkzaamheden buiten de dienstbetrekking in een substantieel aantal gevallen “dun” is en voor meerdere uitleg vatbaar’, stelt de Belastingdienst.
Handhaving
De samenwerking met de brancheverenigingen en koepelorganisaties is dus nodig om duidelijkheid te verschaffen. Praktisch gezien betekent dit controle via boekenonderzoek en bedrijfsbezoeken. Maar ook uitgebreide voorlichting. Met dit doel in zicht heeft de fiscus vorig jaar dertig fulltime medewerkers aangenomen. Dit jaar volgen er nog eens twintig.
Tot volgend jaar zal er nog weinig handhaving zijn, dat was al aangekondigd door de afgetreden staatssecretaris Menno Snel. Ook vanwege de nieuwe zzp-wet die nog in maak is. Intussen zal de fiscus samen met Inspectie strenger optreden tegen overtreders en werkgevers die na eerdere waarschuwingen de aanwijzingen nog steeds niet opvolgen, aldus het FD.