KPMG verliest in het langlopend conflict met curatoren en moet controledossiers van de laatste vijf boekjaren overdragen. Dat is het oordeel van de rechtbank Amsterdam in de zaak. Volgens de rechter weigerde KPMG onterecht mee te werken aan een onderzoek naar het faillissement van een papierhandelaar.
Dwangsom
In dezelfde zaak zijn twee accountants van KPMG al eerder op de vingers getikt door de tuchtrechter. Vanwege hun weigerachtige opstelling en door hun gemaakte fouten in de controle. Het gaat allemaal om het faillissement van de Nederlandse tak van de Australische papierhandelaar Paperlinx in 2015. De curatoren lieten lieten experts van Grant Thornton onderzoek doen naar de boeken van de Nederlandse tak en haar dochters.
Toen bleek dat er mogelijke fouten waren gemaakt door KPMG weigerde de accountant mee te werken. Het kantoor heeft nu vier weken de tijd om de controledossiers over te dragen. Samen met de overige documenten uit het verzoek van de curatoren. Daar zit ook nog een extra dwangsom aan vast van maximaal een ton wanneer KPMG niet aan het verzoek voldoet, aldus het FD.
Boekjaar 2010/2011
Het accountantskantoor kan nog in hoger beroep maar zal hoe dan ook de dossiers moeten overhandigen. De twee accountants in kwestie zijn al eerder veroordeeld door de tuchtrechter blijkt uit de uitspraak. De één kreeg in september al een berisping vanwege het niet meewerken aan het onderzoek en de andere KPMG’er kreeg een waarschuwing.
In het jaarverslag over het boekjaar 2010/2011 was al twijfel over de continuïteit van het bedrijf te lezen maar was de jaren daarop niet meer te zien voor de klanten en leveranciers van het bedrijf. Op de schriftelijke vragen van de curatoren hierover kwam geen antwoord. Ook de laatste poging via de Accountantskamer leverde niets op.
Niet heel urgent
KPMG beriep zich daarbij meermaals op de geheimhoudingsplicht van accountants. In het kort geding stelde het kantoor dat het verzoek van de curatoren niet heel urgent kon zijn en dus niet bij de voorzieningenrechter hoorde. Volgens KPMG was er inmiddels veel tijd verstreken sinds het faillissement. En er zou bij de tuchtzaak al voldoende informatie naar boven zijn gekomen.
Al deze bezwaren werden echter eind januari van tafel geveegd door de rechter. Hij rekent het KPMG aan dat de accountants eerder voor de slechte houding ‘serieus op de vingers zijn getikt door de Accountantskamer. In de tuchtzaken heeft KPMG beroep aangetekend of het accountantskantoor dat ook in deze zaak zal doen moet nog blijken, aldus het FD.