Er komt geen negatieve rente voor de kleine spaarders bij de vier grote banken. Dat is de uitkomst van de gesprekken die minister Wopke Hoekstra van Financiën de afgelopen periode heeft gevoerd met ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank. Het goede nieuws voor de spaarders met minder dan €100.000 op hun spaarrekening komt via een brief aan de Tweede Kamer.
Vertrouwen in het systeem
Een verbod op de negatieve rente komt er wat betreft de minister niet. Enkele Kamerleden spraken zich al eerder voor zo’n wettelijk verbod uit en waarschuwden voor een bankrun. Wat betreft de minister zitten er teveel nadelen en risico’s aan het verbod. Het beperkt de marktwerking en doorkruist het monetair beleid, met nadelige gevolgen voor de Nederlandse economie. Banken zouden bijvoorbeeld wel eens minder geneigd kunnen zijn de rentes op bedrijfsleningen of hypotheken te verlagen, dat schrijft het FD.
Een uitholling van de winstgevendheid van banken kan volgens De Nederlandsche Bank ook leiden tot financiële stabiliteitsproblemen. Als banken in de problemen komen kan dat leiden tot minder vertrouwen in het systeem en kan het effecten als gevolg hebben die nu niet zijn te overzien.
Toekomst
In zijn brief benadrukt de minister dat een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst is. In de inleiding van de brief schrijft de minister: ‘Een negatieve rente is dan ook niet iets wat spaarders voor ogen hadden toen zij hun geld ooit naar de bank brachten. We verwachten dat sparen loont’. Mocht de negatieve rente in de toekomst weer dichterbij komen dan zal Hoekstra opnieuw maatregelen overwegen.
Drie van de vier banken had overigens al eerder bekend gemaakt geen negatieve rente te zullen rekenen aan de klanten met minder dan €100.000 aan spaargeld. De Rabobank en Volksbank hebben daarbij wel aangegeven geen garanties te kunnen geven voor de toekomst. Bij die twee banken ligt een groot deel van de spaartegoeden onder de grens. Bij ING en ABN Amro betalen zakelijke en zeer vermogende klanten momenteel al negatieve rente.
Dilemma
Maar de lage rente heeft, naast al dit ongemak, ook positieve kanten voor consumenten, stelt Hoekstra. Huishoudens kunnen goedkoper lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen en bedrijven kunnen goedkoper lenen om investeringen te doen.
De banken staan met de dalende rente voor een dilemma. Wanneer de rente die klanten met een lening betalen aan banken, steeds verder daalt, maar de rente die banken zelf betalen voor het spaargeld niet mee daalt blijft er weinig marge over. Daarbovenop lopen de banken risico dat klanten weglopen wanneer de negatieve rente wordt doorberekend, aldus het FD.