Sint Maarten kreeg donderdag een officiële waarschuwing van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Het Caribische eiland doet te weinig aan de bestrijding van witwaspraktijken en de financiering van terrorisme. Ondanks beloftes en deadlines is de noodzakelijke wetgeving nog niet aangenomen, melden verschillende media.
Geen oproep voor verbreking financiële banden
De waarschuwing werd gegeven tijdens de algemene vergadering van de CFATF in Antigua en had de vorm van een openbare verklaring dat St. Maarten niet voldoet aan internationale afspraken. De CFATF heeft andere landen nog niet opgeroepen om hun financiële banden met Sint Maarten te verbreken, zei minister van Justitie Egbert Doran in de lokale krant The Daily Herald. Die oproep kan eventueel volgen als het parlement de nodige wetten niet goedkeurt voor mei 2020.
Minister heeft goede intenties
De minister zei dat Sint Maarten de afgelopen jaren verschillende wetten heeft aangenomen voor de bestrijding van witwaspraktijken. Er kan volgens hem geen misverstand zijn over de goede intenties van het Caribische land. Twee belangrijke wetten zijn echter zo kort geleden doorgevoerd dat ze geen deel waren van de beoordeling van de CFATF, zodat er wel een waarschuwing moest volgen. Doran heeft alle vertrouwen in de volgende beoordeling.
Sint Maarten heeft investeerders nodig
De waarschuwing komt in een tijd dat Sint Maarten een grote behoefte heeft aan investeerders. Het Caribische land herstelt van de verwoestingen tijdens orkaan Irma in 2017. De berisping kan investeerders afschrikken, zegt Bob Hoogenboom, hoogleraar forensic business studies aan de universiteit Nyenrode, in het FD. Officier van Justitie Danny Hazejager waarschuwt in het FD voor duurder en trager betalingsverkeer, omdat banken extra controles zullen uitvoeren voor betalingen.
Nederland kan weinig doen
Hoogleraar Hoogenboom ziet de waarschuwing daarnaast als een smet op het Koninkrijk. We worden hier internationaal op aangekeken, zegt hij in het FD. De Nederlandse regering kan echter weinig doen. De voormalige Nederlandse kolonie is sinds 2010 een zelfstandig land in het Koninkrijk der Nederlanden. Wetgeving tegen witwassen is een autonome taak. Nederland maakt zich wel zorgen, zei minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties eerder dit jaar.