Uit een FNV-enquête blijkt dat medewerkers van de fiscus zich niet veilig voelen op hun werk. De enquête werd gehouden onder ruim 3100 ambtenaren. Voor het merendeel leden van de FNV. Wie misstanden aangeeft wordt daarop afgerekend zo blijkt uit het rapport. 900 ambtenaren vulde de vragenlijst in.
Onafhankelijke externe commissie
‘Een respons van bijna 30%. Dat is een fors aantal, waarmee we de uitkomsten zonder meer representatief mogen noemen’, aldus de bond in het onderliggende rapport. Aan de hand van de resultaten heeft de bond een oproep gedaan aan staatssecretaris Menno Snel, om een onafhankelijke externe integriteitscommissie aan te stellen.
Dat moet een plek zijn waar mensen veilig hun verhaal kwijt kunnen. Zo’n plek is er nu niet. De recente kinderopvangtoeslag affaire is volgens de FNV een direct gevolg van de misstanden die de enquête aan het licht brengen. Ambtenaren krijgen van hun leidinggevenden opdracht toeslagen stop te zetten zonder duidelijke argumenten, schrijft het FD.
Onvoldoende kritische houding
Het ontbreekt die leidinggevenden aan kennis en affiniteit met het werk van de uitvoerende medewerkers onder hen, signaleert het rapport. Volgens de medewerkers is er sprake van een onvoldoende kritische houding ten opzichte van de politiek en het ministerie. ‘De medewerkers geven aan dat nieuwe wet- en regelgeving vaak onuitvoerbaar is. De top zou het in het publieke debat daarover moeten opnemen voor het personeel’, zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet.
De slogan van de onlangs gestarte campagne van staatssecretaris Snel: ‘Wij zijn de Belastingdienst. De Belastingdienst maken we samen. Wat draag jij bij?’, is bij veel medewerkers in het verkeerde keelgat geschoten.
Verandering vanuit de top
Met de campagne werd de ambtenaren nadrukkelijk gevraagd naar wat zij kunnen veranderen aan de cultuur bij de fiscus. De medewerkers geven nu aan mee te willen helpen aan de cultuuromslag. Maar er moet wel een goed voorbeeld komen vanuit het management. De verandering moet vanuit de top van de organisatie komen, aldus het FD.