Er is ingegrepen bij de Rabobank omdat de screening van nieuwe Nederlandse klanten is verwaarloosd. Volgens De Nederlandsche Bank zijn daardoor de witwasrisico’s niet goed in beeld gehouden. De bank kreeg daarom een last onder dwangsom opgelegd van de toezichthouder. Rabo is bezig met het doorlichten van tienduizenden klantdossiers op mogelijke witwasrisico’s.
Grote hoeveel klanten
Er zijn enkele honderden werknemers ingezet om een reeks aan verbeterplannen te implementeren. DNB maakt zich zorgen over potentieel verkeerd ingedeelde nieuwe particuliere Nederlandse klanten. De afgelopen jaren hebben zo’n 40.000 van die klanten een stempel gekregen met de laagste risicoklasse. En daar wordt niet actief op gecontroleerd. De verbeterplannen moeten in april 2020 zijn afgerond.
Niet alleen de Rabobank staat onder streng toezicht. Ook andere banken worden scherp in de gaten gehouden door de toezichthouder. Afgelopen woensdag maakte NRC bekend ABN Amro ook zonder enig onderzoek een grote hoeveel particuliere klanten als betrouwbaar heeft aangenomen. Die nalatigheid is onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie.
Onvoldoende controle
De last onder dwangsom maatregel is een van de zwaardere uit het magazijn van DNB. Aan het begin van dit jaar deelde de toezichthouder al een boete uit van €1 miljoen aan de Rabobank. Ook vanwege onvoldoende controle van klanten. Toen zei een woordvoerder van de bank dat het ging om problemen die speelden tot en met 2016 en dat het inmiddels was aangepakt.
Dat blijkt nu toch anders te liggen. ‘Uiteraard willen we deze dossiers up-to-date hebben, in het belang van onze klanten en voor de bank zelf. Hierin waren wij naar de mening van DNB destijds tekort geschoten’, zegt een woordvoerder tegenover het FD.
Risicosectoren
Controleurs zouden met regelmaat klanten tegenkomen die die niet als laag-risico geval ingeschaald hadden mogen worden. Of zelfs helemaal niet hadden mogen worden geaccepteerd. Bijvoorbeeld ondernemers uit risicosectoren maar ook particulieren die veel contante stortingen doen of met rekeningen in verdachte landen.
De laagste risico categorie geeft aan dat de bank eigenlijk niet meer hoeft te kijken naar de klant. Bij een categorie hoger moet de klant iedere drie jaar worden gecontroleerd. Daarboven moet dat ieder jaar gebeuren.
Druk op banken en toezicht
De hele bankensector staat onder druk met betrekking tot witwaspreventie. Ook vanwege de enorme schikking bij ING en de hoge boete die ABN Amro boven het hoofd hangt. De DNB heeft zelf ook te maken met druk. Halverwege 2020 komt de Financial Action Task Force (on Money Laundering), een door de G7 opgerichte organisatie, met een evaluatie van de effectiviteit van het nationale toezicht, aldus het FD.