Er moet een belasting komen op vlees. Dat vinden Pier Vellinga, Jan Terlouw, Jacqueline Cramer, Jeroom Remmers en Rens van Tilburg van True Animal Protein Coalition (TAPP Coalitie). Zij schrijven dat ook ruim veertig hoogleraren en andere vertegenwoordigers uit de wetenschap, bedrijfsleven en ngo’s dit statement steunen. Een belasting op vlees zorgt ervoor dat de vleesconsumptie afneemt en dat de klimaatdoelstellingen weer een stap dichterbij komen, meldt het FD.
Minder vlees
Het Nederlandse Klimaatakkoord vraagt om 40 procent minder consumptie van vlees. Uit een steekproef van Kieskompas van 2018 onder 4.730 Nederlanders, blijkt dat bijna 70 procent van de bevolking een eerlijkere vleesprijs wil, om zo een bijdrage te leveren aan het milieu en de boeren.
Maatschappelijke kosten
Een eerlijke vleesprijs is een prijs waarin ook de maatschappelijke kosten worden doorberekend. Deze kosten worden veroorzaakt door broeikasgassen, fijnstof, stikstof, biodiversiteitsverlies en dierziekten. De kosten zien we nu nog niet in de prijs terug.
De maatschappelijke kosten bedragen per honderd gram voor kip, varken en rund respectievelijk 20 eurocent, 45 eurocent en 57 eurocent. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft en het Centrum voor Landbouw en Milieu in opdracht van de TAPP-Coalitie.
Nieuw accijns
Om deze maatschappelijke kosten in de prijs te integreren wil de coalitie een geleidelijke invoering met een nieuw accijns. In 2030 moeten dan alle milieukosten in de vleesprijs zijn verwerkt. Ook wil de coalitie dat de btw op groenten, fruit en vleesvervangers juist met 4 procent verlaagd wordt. Hierdoor zal de vleesconsumptie volgens CE Delft met circa 50 procent dalen. De CO2-uitstoot daalt op zijn beurt met 4,5 miljoen ton, waarvan 2,7 miljoen ton in Nederland.
Fonds Eerlijke Voedselprijs
De opbrengsten van de extra belasting zouden vervolgens moeten gaan naar het Fonds Eerlijke Voedselprijs, dat huishoudens met een laag inkomen voor de extra kosten compenseert. Ook kunnen uit dit fonds subsidies worden verleend aan de landbouwsector ten gunste van natuur, klimaat en dierenwelzijn. De coalitie denkt aan een jaarlijkse subsidie van 450 tot 600 miljoen euro. Dit achten zij realistisch, vanwege de verwachte opbrengst van 1 miljard euro door de hogere vleesprijs.