Voorlopig is Nederland na de Verenigde Staten nog de tweede buitenlandse investeerder. Maar er lijkt een einde te komen aan de grensoverschrijdende geldstroom. Als gevolg van de internationale aanpak van belastingontwijking door multinationals. De investeringen kwamen in de eerste helft van 2019 nog uit op $572 miljard.
20% minder
Het laatste halfjaar van 2018 was er nog een korte opleving van de directe buitenlandse investeringen. Dit jaar daalde het totaal met een vijfde. Dit blijkt uit de deze week gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De zogenaamde ‘foreign direct investments’ zijn investeringen van multinationals in buitenlandse dochter- en zusterbedrijven, dat schrijft het FD.
De afname van 20% ten opzichte van vorig jaar komt door lagere investeringen in Nederland en de VS, samen met desinvesteringen in België en Luxemburg volgens de organisatie in Parijs. Het eerste half jaar van 2019 is er $13 miljard vanuit het buitenland in Nederland geïnvesteerd. Wat neerkomt op $60 miljard minder dan in de tweede helft van 2018. Hoewel dit verschil groot is zegt het niet veel, een paar grote overnames in een kwartaal kan veel veranderen.
Amerikaanse belastinghervorming
De door Oeso gesignaleerde neerwaartse lijn zegt meer. Bijvoorbeeld over het veranderende klimaat. Eerder deze gaf het Internationaal Monetair Fonds (IMF)zijn interpretatie. De crisis van 2008 had weinig impact op de onderlinge investeringen in de ontwikkelde economieën. In tegenstelling tot andere financiële stromen bleven de directe buitenlandse investeringen nog een aantal jaren toenemen. Tot vorig jaar, toen de groei tot stilstand kwam.
Maar volgens het IMF is geen reden voor alarm. De stagnatie komt niet voort uit een afkoelende economie. Het zou simpelweg een gevolg zijn van de wijzigingen in de bedrijfsvoering van multinationals. Waaronder de reactie op de Amerikaanse belastinghervorming van eind 2017. De afname zegt volgens het IMF dan ook niets over hoeveel geld dat multinationals investeren in nieuwe machines of distributiecentra steken.
Verder dalen
De Amerikaanse belastinghervormingen moesten ervoor zorgen dat multinationals hun buitenlandse winsten terug naar eigen land zouden brengen in plaats van het stallen in belastingparadijzen. Dat heeft zowel vorig jaar als dit jaar voor een deel gewerkt. De Oeso heeft het al over het ‘nieuwe normaal’.
Met de grensoverschrijdende fiscale afspraken gaan zowel de Oeso als de VS de strijd aan met de belasting ontlopende financieringsstromen. Het zou wel eens kunnen betekenen dat de directe buitenlandse investeringen nog verder gaan dalen, aldus het FD.