De Raad van State oordeelt dat het belang van de burger veel zwaarder moet wegen wanneer deze in financiële problemen raakt door het terugvorderen van kinderopvang toeslag. Het is de zoveelste uitspraak rondom de kinderopvangtoeslagaffaire. Er moet meer ruimte zijn voor maatwerk volgens de hoogste bestuursrechter.
Andere blik
De uitspraak is belangrijk en heeft invloed op honderden andere zaken die nog bij de rechters liggen. “Het voorkomen van misbruik wordt meer in evenwicht gebracht met de gerechtvaardigde belangen van de burger”, schrijft de Raad. Staatssecretaris Menno Snel zal waarschijnlijk komende week de Tweede Kamer informeren over hoe hij de ouders tegemoet wil komen. En hij zal de Kamer moeten uitleggen hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen, dat schrijft Trouw.
De hoogste bestuursrechter heeft uitspraak gedaan in twee verschillende zaken. Eén over een vrouw met vijf kinderen en een minimuminkomen die tienduizenden euro’s terug zou moeten betalen. De vrouw kreeg na geen gehoor bij de Belastingdienst en een ongelijk bij de rechtbank in Den Haag nu dan toch gelijk bij de Raad van State.
De andere zaak ging ook om tienduizenden euro’s die door de fiscus werden teruggevorderd van een moeder. De Belastingdienst moet nu beide zaken opnieuw beoordelen van de Raad. En bovendien met een andere blik bekijken. Zo moet de dienst minder streng zijn onder bijzondere omstandigheden.
Geen balans meer
Voorheen moest iemand voor honderd procent kunnen aantonen recht te hebben op het geld. Was dit niet het geval dan moet het volledige bedrag worden terugbetaald. Zo kan de fiscus in bijzondere gevallen afzien van terugvordering of minder terugvorderen, aldus de Raad.
Al meerdere malen werden de financiële problemen waar men in terecht komt beschreven in rapporten van onder andere de Nationale Ombudsman en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Raad is van mening dat die publicaties aantonen dat er geen balans meer is. Er is teveel nadruk op fraude. Momenteel zijn rechter bijna wekelijks bezig met zaken over terugbetaling van toeslagen.
Onderzoek
De staatssecretaris gaf begin afgelopen zomer al toe dat er fouten waren gemaakt en dat er was gehandeld zonder menselijke maat. Ondertussen bleek dat al in 2015 bekend was dat de fiscus geen bewijs had voor fraude. Snel zette de rechtszaken dan ook stop maar trok ze niet in.
In opdracht van het ministerie van financiën onder leiding van Piet Hein Donner werd de kwestie onderzocht. Snel kan komende week als het goed met het onderzoeksrapport in hand de Kamer inlichten over de zaak afgehandeld kan worden, aldus Trouw.