Na uitvoerig overleg in Brussel gisteren, lijkt er een nieuw Brexit-akkoord tussen de Europese Unie en premier Johnson te zijn gesloten. Het enige wat nog wacht is een akkoord van het Britse Lagerhuis aankomende zaterdag tijdens de Super Saturday.
De deal tussen de Europese Unie en premier Johnson is rond. Er is geen uitstel gevraagd en volgens premier Rutte is het the best possible deal, aldus de NOS. Als Johnson deze Brexit-deal door het Lagerhuis krijgt, vindt de Brexit plaats op 31 oktober.
Wat houdt deze Brexit-deal in?
Deze deal met de Europese Unie is anders dan de voorgaande deals van May. Eén van de belangrijkste verschillen is dat de backstop is vervallen. De backstop is een voorlopige regeling over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland in het Brexit-akkoord. In het nieuwe akkoord wordt de grens verschoven naar de Ierse Zee. Op deze manier wordt er geen grens getrokken op het Ierse eiland. Zo zal Noord-Ierland zich aan de douaneregels van EU blijven houden en zullen ze ook de belangrijkste douaneregels opvolgen. Terwijl Noord-Ierland wel officieel onderdeel blijft van het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk. Hiermee kunnen Ierland en Noord-Ierland hetzelfde importtarief hanteren, behouden ze dezelfde regels voor het importeren van producten en vee en worden de douaneregels controleert op de havens en vliegvelden van Noord-Ierland, meldt het FD.
Er is nog een uitweg
Daarnaast is er dit keer een uitweg voor de backstop. Het Noord-Ierse parlement krijgt het recht om na vier jaar aan te geven of de situatie hen nog bevalt. Bevalt het nog steeds? Dan worden dezelfde regels weer vier jaar gehandhaafd. Zijn ze het er niet meer mee eens? Dan wordt het anders ingeregeld, maar komt er nog wel een afkoelingsperiode van twee jaar. In die twee jaar wordt over de best mogelijke oplossing nagedacht.
De politieke verklaring
Een ander belangrijk onderdeel van de nieuwe Brexit-deal is de politieke verklaring. Dit is geen juridisch document, maar het laat wel zien hoe de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU eruit gaat zien. Volgens het FD zijn deze contouren nu versoepeld. Zo wordt gesteld dat de huidige ‘hoge standaarden’ op het gebied van mededinging, werknemersrechten, staatssteun en milieu worden gehandhaafd. Maar het kan zijn dat deze regels in de toekomst meer uit elkaar gaan lopen, bijvoorbeeld als de EU nog hogere standaarden wil.
Super Saturday
Aankomende zaterdag wordt echt duidelijk of deze Brexit deal er door komt. Het Britse Lagerhuis komt dan voor het eerst sinds 1982 op een zaterdag bij elkaar om te debatteren over deze deal. Mochten ze er dan niet uitkomen, dan kan het zijn dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder deal verlaat.