Een applicatie of software kan nog zo veilig zijn, als er overal gebruik wordt gemaakt van hetzelfde wachtwoord, is een hacker snel binnen. Focus op moeilijk te raden wachtwoorden en het regelmatig aanpassen hiervan is van groot belang. Maar… hoe meer wachtwoorden, hoe moeilijker het is om deze allemaal te onthouden. Dat is waar een wachtwoordkluis om de hoek komt kijken. Maar waar moet u op letten bij het kiezen van een veilige applicatie?
Lokaal of extern opslaan
Als u de wachtwoordmanager slechts op één apparaat gebruikt, is de veiligste optie om alle wachtwoorden op te slaan in één beveiligde lokale database. Een voorbeeld hiervan is KeePass. Steeds meer bedrijven stappen echter over op flexibele werkplekken. In dat geval moet de wachtwoordmanager toegankelijk zijn vanaf elke locatie. Diverse leveranciers bieden al de mogelijkheid om de wachtwoordgegevens in de cloud op te slaan. Hoewel er recent wat beveiligingsissues zijn geweest met deze provider, blijft LastPass in deze categorie de meest bekende.
Beveiligingsmaatregelen
Let, vooral bij een cloudapplicatie, wel op de beveiligingsmaatregelen van de wachtwoordkluis. Alleen met een hoofdwachtwoord inloggen is niet genoeg. Doorgaans is er minimaal een two-factor authenticator ingesteld. Denk er bovendien aan dat ook een applicatie problemen kan krijgen of failliet kan gaan. Maak daarom ook met regelmaat een back-up van uw gegevens.
Wachtwoordgenerator
Een goede wachtwoordbeheerder helpt u ook met het genereren van sterke wachtwoorden en stimuleert u om voor elke website een ander wachtwoord aan te maken. Een browserextensie kan vervolgens zorgen voor de integratie van de wachtwoordbeheerder met uw browser, zodat wachtwoorden automatisch worden ingevuld.
Overschakelen tussen wachtwoordmanagers
Er kan een moment komen dat u moet overstappen naar een andere wachtwoordmanager die krachtiger of veiliger is. Controleer dus of uw wachtwoordmanager de opgeslagen wachtwoordgegevens kan exporteren naar een standaardindeling die door andere tools kan worden geïmporteerd.
Beveiliging besturingssysteem
Uw wachtwoorden beveiligen in een wachtwoordbeheerder is een hele stap, maar uiteindelijk is het nog steeds niet veilig als u geen aandacht schenkt aan de beveiliging van uw besturingssysteem. Zorg dus dat malware geen kans krijgt op uw computer, onder meer door software- en systeemupdates regelmatig uit te voeren en antivirussoftware te installeren.