Een echtpaar uit het Wolvega zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen door de rechtbank in Den Bosch. Het Friese echtpaar weigerde de fiscus informatie te geven over geld op een rekening bij de Luxemburgse bank KB Lux. Het gaat om een 74-jarige man en zijn 73-jarige vrouw.
100.000 euro
De man en vrouw maakten zich 10 jaar lang schuldig aan het niet voldoen van hun informatieverplichting naar de fiscus. De man heeft 120 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf gekregen, zijn vrouw 80 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 160 uur en zes maanden en 60 uur en drie maanden voorwaardelijk.
Door de ontkenning van het echtpaar dat er een rekening met vermogen was kon de Belastingdienst geen belasting heffen. Het stel ontdook daardoor voor ten minste €100.000 belasting. De man zat drie maanden in gijzeling, in een poging van de dienst om informatie los te krijgen, schrijft het FD.
De rechtbank heeft rekening gehouden met de gevorderde leeftijd van de zwartspaarders. Ook de financiële problemen waarin zij nu zitten zijn meegenomen in het vonnis. De voorwaardelijke celstraffen zijn niet bedoeld om herhaling te voorkomen, maar om de ernst van de feiten te benadrukken en als waarschuwing voor andere fiscale weigeraars, aldus de rechtbank Oost-Brabant.
Een afschrift
De fiscus kwam het echtpaar uit Friesland op het spoor door in 2000 gedeelde informatie van de Belgische autoriteiten over duizenden Nederlandse rekeninghouders bij de KB Lux. De rechtbank stelt dat het echtpaar kort na de eerste verzoeken om informatie van de Belastingdienst de rekening heeft opgeheven en daarna het geld contant heeft opgenomen.
Vervolgens startte de FIOD in 2016 een strafrechtelijk onderzoek tegen de zwartspaarders. Bij huiszoeking werd een afschrift gevonden dat betrekking had op de bankrekening bij de bank in Luxemburg. Bij de advocaat van het stel werd een identiek bankafschrift en meer relevante stukken gevonden.
Volgens het OM werd al sinds 1994 geld buiten het zicht van de Belastingdienst gehouden. Een groot deel van de openstaande belastingaanslagen is inmiddels betaald maar een deel staat nog open, aldus het FD.