Ook het tweede kwartaal van 2019 groeide de economie van Nederland met 0.5 procent. Dit terwijl landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een negatieve groei lieten zien. Duidelijk is dat de groei in Nederland vanuit de dienstverlenende sectoren aangewakkerd wordt. Dat zal ook wel moeten, want industrie hebben we bijna niet meer. Op zoek naar mogelijke van belang zijnde factoren die de groei in de dienstverlening kunnen verklaren, stuitte ik op berichtgeving vanuit FIU Nederland ofwel Financial Intelligence Unit Nederland. Jazeker, alleen met een Engelse naam word je tegenwoordig als organisatie nog serieus genomen.
Onverwachte werking van meldindicator
Voor degenen die dit nog niet wisten, de FIU zoals deze groep zich bij voorkeur noemt, is de organisatie waar melding gedaan moet worden van ongebruikelijke transacties. En wat wil nu het verhaal. In 2018 zijn de meldingen hierover met meer dan 370.000 toegenomen tot circa 750.000. Deze verdubbeling is in hoge mate te wijten aan wat zo mooi heet: een onverwachte werking van de objectieve meldindicator.
Er waren een paar risicolanden aangewezen en iedere euro die daarnaartoe wordt overgemaakt, of daarvandaan komt, moet gemeld worden. Waarom dan een dergelijke toename onverwacht is, is mij een raadsel. Overigens hebben al deze extra meldingen tot gevolg gehad dat er uiteindelijk 222 transacties met een geldwaarde van 97.000 euro als verdacht zijn aangemerkt.
Investeren
In haar voorwoord geeft de FIU ook aan dat zij de komende jaren nog fors zal moeten investeren in zowel ICT als mensen en uiteraard goede relaties met de FIU’s van andere landen. Instructief was ook dat in 2018 het thema corruptie aan de orde is gesteld. Hiertoe werd aan diverse accountants workshops gegeven. Ik verwacht overigens niet dat accountants voor deze workshops betaald zijn, vermoedelijk hebben ze er zelf voor moeten betalen.
DNB: banken moeten cliënten screenen
Ook de DNB (via de Nederlandse Bank) doet een duit in het economische groeiscenario. Zij wenst dat banken zich voortaan gaan bezighouden met het screenen van cliënten op belastingontwijking. Dat roept meteen de vraag op wat er wordt bedoeld met belastingontwijking. Als ik het goed begrijp is het overigens zo dat DNB banken niet kan verplichten om de cliënten op belastingontwijking te screenen. Maar de DNB beoordeelt wel of banken hun werk goed doen. Kortom: een soort omgekeerde slager die zijn eigen vlees keurt. Duidelijk is wel dat als de bankiers ook hier werk van gaan maken, de economie harder zal gaan groeien dan met een half procentpunt.
Ministerie voorziet ook in werk
Ook ons Ministerie van Financiën blijft van de werkvoorziening. Twee wetsteksten die niet kloppen met de bedoeling van de wetgever zijn nog steeds niet gecorrigeerd. Wel wordt geprocedeerd dat de tekst niet letterlijk moet worden genomen. Welke teksten ik bedoel? Allereerst de tekst aangaande de toekenning van de KIA. Zelfs nu de Hoge Raad de tijdelijke verhuur van een gedeelte van de eigen woning (Airbnb) niet belast, omdat de wet slechts spreekt over de tijdelijke verhuur van de gehele woning. Ik hoop dat hier nog iets aan gedaan gaat worden. Onze economie mag niet oververhit raken, terwijl onze buurlanden in een recessie schieten!