De Haagse bank NIBC en de Franse bank Société Générale hebben samen een belastingtruc toegepast die niet door de beugel kan. Volgens de rechtbank Noord-Holland misbruikten zij het recht om belastingvoordeel te behalen. Société Générale hangt een navordering van bijna 20 miljoen euro boven het hoofd. NIBC lijkt de dans te ontspringen. Dat meldt het FD.
Belastingparadijs
De uitspraak van de rechtbank volgt op eerdere vonnissen waarin bedrijven zijn teruggefloten, omdat zij belasting wilden ontwijken. Dit sluit aan op de richting van het kabinet, die af wil van het imago van Nederland als belastingparadijs.
De structuur
De zaak rond NIBC en Société Générale draaide om een financiële structuur die zij in 2006 optuigden. De constructie was uitsluitend bedoeld om kunstmatige belastingvoordelen te creëren. Het NIBC en een Luxemburgse dochter van Société Générale richtten een joint venture op. Via complexe geldstromen tussen Nederland en Luxemburg creëerde dit bedrijf een renteaftrek in Nederland, zonder dat daar elders belastbare winst tegenover stond.
Winst eerlijk verdelen
De belastinginspecteur kwam de constructie begin 2012 op het spoor, bij de beoordeling van een aangifte van NIBC. Daaruit bleek dat de bank een belang had in de joint venture ter waarde van 750 miljoen euro. NIBC en Société Générale hadden afgesproken de winst uit de fiscale truc te verdelen. Hoewel de Nederlandse bank op papier slechts een belang van 5 procent in de joint venture had, blijkt uit het vonnis dat beide partners ongeveer evenveel geld in het bedrijf staken.
NIBC ontspringt de dans
NIBC laat weten geen partij te zijn in de rechtszaak. De bank heeft overeenstemming met de fiscus bereikt over haar definitieve aangifte voor de jaren van de ongeoorloofde structuur. Daardoor loopt NIBC geen financieel risico meer.
Flinke navordering voor Franse bank
Société Générale daarentegen heeft tevergeefs twee navorderingen van de Belastingdienst bestreden. De fiscus legde die op in 2014. De vordering hebben betrekking op de kunstmatige renteaftrek in 2007-2008 en 2008-2009, twee maal ruim 31 miljoen euro. Tegen een tarief van 25,5 procent komt de gederfde belasting uit op 15,8 miljoen euro. De fiscus verhoogde de navordering met 3,1 miljoen euro rente. Een boete bleef achterwege.