Heeft uw klant een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Dan kan hij in aanmerking komen voor de middelingsregeling en zo teveel betaalde belasting terugkrijgen. Dit is vaak het geval na het afstuderen, bij een ontslagvergoeding, bij onbetaald verlof of als uw klant gestopt is met werken.
Evaluatie middelingsregeling
Middeling wordt nog maar beperkt ingezet, blijkt uit evaluatie van het ministerie van Financiën. 85 procent van de belastingplichtigen die recht hebben op een middelingsteruggave maakt hier geen gebruik van. Ook is het indienen en verwerken van de middelingsverzoeken voor de Belastingdienst administratief bewerkelijk. Om die reden houdt de staatssecretaris de optie open om de middelingsregeling af te schaffen. Hier is echter nog geen definitieve keuze in gemaakt.
Middeling berekenen
Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van drie aaneengesloten jaren op. De uitkomst deelt u daarna door 3. De uitkomst daarvan is het gemiddelde inkomen en daar berekent u per jaar opnieuw de belasting over. Is het totaal van de nieuwe belastingbedragen lager dan van de oude belastingbedragen? En is het verschil groter dan 545 euro? Dan kunt u belasting terugkrijgen.
Eenmalig jaren in middeling betrekken
De verschillende aanslagen kunnen slechts eenmalig in een middeling worden betrokken. U kunt, bijvoorbeeld met tools uit FiscaalTotaal, berekenen welke jaren het meest gunstig zijn. Het verzoek om middeling moet uiterlijk binnen 36 maanden, nadat de relevante aanslagen vaststaan, gedaan worden.
Adviessignaal
De gegevens die nodig zijn voor middeling, staan natuurlijk ook in uw Nextensaccount. Dan is het natuurlijk fijn als u er automatisch op gewezen wordt als middeling bij een van uw klanten mogelijk is en welke jaren het meest gunstig zijn om hierin te betrekken. Teveel betalen in box 1 wilt u natuurlijk voorkomen. In de Adviestool van Nextens krijgt u een signaal wanneer middeling mogelijk is.