Taxibedrijf Uber heeft belastingparadijs Bermuda ingeruild voor Nederland. Uit een kwartaalbericht blijkt dat Nederland de nieuwe spil is in een fiscale constructie waarmee de Amerikaanse multinational zijn belastingafdracht met 5,5 miljard euro kan verminderen. Dat schrijft het FD.
Het ene belastingparadijs ingeruild voor het andere
Uber wijkt uit naar Nederland, omdat de Europese Unie het voor multinationals steeds lastiger maakt om zaken te doen vanuit belastingparadijzen. De onderneming had zijn intellectueel eigendom tot voor kort op Bermuda geparkeerd. Dat had als reden dat dit eiland voor de kust van Verenigde Staten geen winstbelasting kent. Dit betekent alleen niet dat de taxidienst nu wel van plan is om belasting te betalen.
Belastingaftrek van 5,5 miljard
Uber maakt momenteel geen winst. Sterker nog: afgelopen kwartaal zette het bedrijf een megaverlies van 4,2 miljard euro in de boeken. Mocht het bedrijf wel winst gaan maken, dan rekent Uber op een belastingaftrek van 5,5 miljard euro. De Amerikaanse onderneming haalde namelijk zijn intellectueel eigendom in maart weg bij een brievenbusfirma in Bermuda en bracht deze onder bij zijn Nederlandse dochteronderneming. Voor inkomsten uit immateriële bezittingen, zoals merkrechten of royalty’s, geldt hier een gunstig regime.
Geen ruling
Hoewel Uber van bovenstaande constructie uitgaat om de winstbelasting te drukken, heeft de Belastingdienst hierover geen zekerheid gegeven. Uber heeft het belastingvoordeel aan zijn aandeelhouders gerapporteerd zonder dat de fiscus de aftrekpost heeft toegestaan. Van een ruling is dus geen sprake.
Uitkomst onzeker
Het hangt natuurlijk niet af van een ruling of de fiscus de aftrek toestaat. Met of zonder ruling: de uitkomst van de belastingheffing blijft in principe hetzelfde. Maar zonder afspraak met de fiscus is de aftrek op voorhand een stuk onzekerder. Zeker omdat immateriële bezittingen moeilijk te waarderen zijn en dus achteraf moeten worden gecontroleerd. Dat kan aan de hand van de opbrengsten uit die bezittingen. Als die tegenvallen, dient de waardering te worden verlaagd. Daarmee valt dan ook het fiscale voordeel uit de afschrijving van deze bezittingen lager uit.