Volgens de oppositiepartijen doet minister Koolmees te weinig voor slecht betaalde zelfstandigen en maakt hij misbruik aan de bovenkant van de markt juist makkelijker. Die reactie komt naar aanleiding van de door Koolmees gepubliceerde plannen voor zzp’ers.
Zelfstandigenverklaring
Een minimumterief van €16 per uur moet voorkomen dat zelfstandigen tegen tarieven werken waar zijn niet van kunnen rondkomen. Daarnaast helpt deze bodem ook de onbedoelde concurrentie tussen zzp’ers en laagbetaalde werknemers tegen. De zzp’ers die boven de €75 per uur verdient, kan zich met behulp van een zelfstandigenverklaring beschermen tegen heffingen achteraf. De opt-out zou de eerder ontstane problemen van de wet DBA moeten oplossen. Toen opdrachtgevers vanwege de verwarring zo zenuwachtig werden dat ze geen zelfstandigen meer in huurden.
Bart van Kent (SP) noemt de maatregel ‘een bijl aan de wortel’ van de sociale zekerheid en Gijs van Dijk (PvdA) denkt dat de opt-out zal zorgen voor een grote groep potentiële nieuwe zzp’ers. Volgens Koolmees zal het aantal werknemers die ervoor kiezen ondernemer te worden wel meevallen. Ze leveren immers veel zekerheden in. Bovendien worden de fiscale faciliteiten voor zzp’ers versoberd, schrijft het FD.
Bestaansminimum
Daarnaast zal de vrijwaring alleen gelden voor klussen van minder dan een jaar en voor opeenvolgende opdrachten geldt een optelregeling. Volgens Dennis Wiersma van de VVD is dat juist een hekel punt en moet er wel een mouw aan te passen zijn als de klus langer dan een jaar duurt. Koolmees stelde hem gerust: loopt de zelfstandigenverklaring af, dan betekent dat niet automatisch dat je geen zzp’er meer bent.
Over de belanrijkste vraag van de oppositie over het minimumtarief reageerde de minister geprikkeld. Bij de vaststelling van het tarief is het kabinet uitgegaan van het bestaansminimum dat door het CBS wordt gehanteerd. Daar worden de toeslagen ook op gebaseerd. PvdA en 50Plus hadden liever gezien dat het minimumtarief gelinkt wordt aan het minimumloon. ‘Nu is de zzp’er nog steeds een heel goedkope variant op de werknemer,’ aldus Corrie van Brenk (50Plus), aldus het FD.