Er is gemakzucht onder kleine en middelgrote accountantskantoren met betrekking tot hun interne kwaliteitstoezicht. Dat staat in een kritisch AFM-rapport. 24% van de accountants kan niet aantonen hoe, en óf zij de kwaliteit van hun werk monitoren.
Smoesjes
SRA voorzitter van de kwaliteitscontrolecommissie Willem van Wijngaarden wil namen en rugnummers zien. De kantoren riskeren reputatie schade vindt hij. De kleine en middelgrote kantoren waren vorig jaar goed voor de boekencontrole van zo’n 8000 mkb’ers.
In het rapport noemen een aantal geïnterviewde accountants redenen als een gebrek aan tijd, mankracht en onduidelijkheid over het type accountant dat zulke kwaliteitscontroles mag uitvoeren. Van Wijngaarden noemt dit smoesjes en zegt bovendien dat de hele accountancy sector reputatieschade oploopt wanneer de kwaliteit niet wordt beoordeeld, door bijvoorbeeld foute cijfers.
Controle van het cijferwerk
De controle kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan een ambtgenoot van buiten de organisatie het cijferwerk controleren voor of na publicatie. Als er een fout gemaakt is gemaakt kan om hulp worden gevraagd van een collega om uit te zoeken waar het fout is gegaan, schrijft het FD.
De controles zijn niet wettelijk verplicht maar Danielle de Jong, woordvoerder van de AFM, waarschuwt wel dat accountants die dergelijke controles niet laten uitvoeren een aanklacht riskeren. Bijvoorbeeld wanneer een bank een lening verstrekt aan een bedrijf waarbij achteraf de jaarcijfers niet blijken te kloppen.
Tekort aan mankracht?
Volgens Guus Ham van mkb-accountantsvereniging Novak is er wel degelijk een tekort aan mankracht. Er zijn te weinig externe accountants die het controlewerk kunnen uitvoeren. Vooral de kleine kantoren en eenmanszaken hebben het moeilijk. ‘Er is een enorm tekort in de in de sector’.
Willem van Wijngaarden is het daar volledig mee oneens. Volgens hem is er absoluut geen tekort, en mocht tijdgebrek een rol spelen dan laat je een deel van de jaarrekeningen controleren. ‘Liever minder goed, dan veel slecht.’. Dat schrijft het FD.