Staatssecretaris Menno Snel van Financiën neemt vandaag een rapport van Oxfam Novib in ontvangst waarin zij waarschuwt voor een fiscaal lek. Het gaat om een alternatief voor de veelgebruikte structuur om via Nederland onbelaste winsten aan te houden.
Informeel kapitaal
Vanaf 2020 bij de ingang van een nieuwe Europese richtlijn zal deze methode niet meer tot de mogelijkheden behoren. Deze BV/CV -structuur is vooral populair bij Amerikaanse multinationals. Het alternatief waar Oxfam Novib voor waarschuwt is de zogenoemde infokap-structuur. De afkorting staat voor informeel kapitaal, oftewel kapitaal dat een moederbedrijf ter beschikking stelt aan dochterbedrijven zonder dat de dochter daarvoor betaalt.
Vanaf 2020 zouden overheden wereldwijd tussen de €5 mrd en €10 mrd kunnen mislopen als Nederland niets doet aan het lek. Ook hoogleraar fiscaal concernrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam onderschrijft de ontwijkingsmogelijkheid, schrijft het FD.
Vóór 2020
In het rapport haalt de ontwikkelingsorganisatie het voorbeeld van SABMiller aan. Ze brachten merkrechten voor Afrika en Europa onder in een Nederlandse dochter zonder dat die daarvoor hoefde te betalen. De onbetaalde rechten konden vervolgens wel worden afgeschreven voor de Nederlandse belasting. Het drankconcern Diageo van o.a. Johnnie Walker, heeft een vergelijkbare structuur.
In een reactie wijst Snel er alvast op dat de infokap voortvloeit uit een arrest van de Hoge Raad en daarom niet eenvoudig valt te veranderen. Hij laat hier een onderzoek naar doen. De uitkomsten verwacht de staatssecretaris in 2020. Dat is volgens Oxfam Novib te laat om te voorkomen dat met name Amerikaanse multinationals massaal overstappen. De organisatie roept de politiek dan ook op het belastinglek vóór 2020 te dichten, aldus het FD.