De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft een initiatiefwet ingediend om ervoor te zorgen dat multinationals minder mogelijkheden hebben om belasting te ontwijken. De wet om de aftrek van buitenlandse verliezen voor Nederlandse winstbelasting lastiger te maken, wordt bekritiseerd, omdat het vooral het midden- en kleinbedrijf zou raken dat een stap over de grens waagt. Dat schrijft het FD.
Shell betaalt geen belasting in Nederland
De berichten over Shell die geen winst- of vennootschapsbelasting zou betalen, hebben ervoor gezorgd dat de verrekening van buitenlandse verliezen op de politieke agenda staat. Shell betaalde over winsten van 2016 en 2017 van respectievelijk 1 miljard en 1,3 miljard geen euro belasting. De winsten verdwijnen namelijk doordat het concern verliezen uit het buitenland aftrekt van de belastbare winst in Nederland.
Versobering verliesregeling
GroenLinks, PvdA en SP gebruiken de situatie van Shell om de zogeheten liquidatieverliesregeling te versoberen. Multinationals met hoofd- en regiokantoren in Nederland zouden deze regeling gebruiken om hier minder belasting te hoeven betalen. Ook past de verliesrekening niet bij het uitgangspunt van het Nederlandse belastingstelsel. Namelijk dat winsten daar worden belast waar ze worden gemaakt én dat verliezen daar worden genomen waar ze worden geleden.
25% bezitten van het geliquideerde bedrijf
Het initiatief van de oppositie beperkt de verliesregeling tot de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Om een verlies te mogen verrekenen moet een onderneming minstens 25 procent van het buitenlandse bedrijf bezitten dat geliquideerd wordt. Dit is nu nog 5 procent. Ook dient de verrekening met de Nederlandse fiscus binnen drie jaar na het faillissement te zijn afgerond.
MKB de dupe
VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat het een misverstand is dat bedrijven de verliesregeling gebruiken om belasting te ontlopen in Nederland. De werkgeversorganisaties betogen ook aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vooral het midden- en kleinbedrijf de dupe wordt van de versobering. Ondanks een drempel van 1 miljoen euro liquidatieverlies dat onbeperkt aftrekbaar blijft.