Vanaf 1 juli 2019 wijzigen de meeste tarieven van de belasting zware motorrijtuigen (bzm). De tarieven voor euronorm 0 tot en met 4 worden verhoogd. Ook het tarief voor 1 dag wordt verhoogd van 8 euro naar 12 euro voor alle motorrijtuigklassen. De tarieven voor euronorm 5 en 6 wijzigen niet. Dat meldt de Belastingdienst.
Gebruik van snelwegen
Aangifte bzm moet worden gedaan voordat er met een vrachtwagen(combinatie) op de autosnelweg gereden wordt. Als de bzm is betaald, mag de chauffeur ook gebruikmaken van de autosnelwegen in Denemarken, Luxemburg en Zweden. Als de belasting in een van deze landen is betaald, dan mag er ook op de snelwegen in Nederland gereden worden.
Naheffingsaanslag
Als de belasting niet of niet op tijd wordt betaald, dan kan er een naheffingsaanslag opgelegd worden. Het dagbedrag van 8 euro, per 1 juli 12 euro, geldt dan. Daarnaast ontvangt de wanbetaler een boete van 263 euro. In uitzonderlijke gevallen kan de boete oplopen tot maximaal 5.278 euro per verzuim.
Vrijstelling
Een aantal categorieën motorrijtuigen zijn vrijgesteld van belasting zware motorrijtuigen. Het gaat om motorrijtuigen van het Ministerie van Defensie, politie of brandweer. Ook vrachtwagens die horen tot de bedrijfsvoorraad van een handelaar of herstelbedrijf zijn vrijgesteld, evenals motorrijtuigen die worden gebruikt voor de aanleg en onderhoud van wegen (en hier ook voor zijn ingericht). Tot slot hoeft er voor wagens van kermis- of circusexploitanten geen belasting betaald te worden, mits zij deze alleen gebruiken voor vervoer van kermis- en circusbenodigdheden.