Blackstone en Apollo nemen, in navolging van KKR, afscheid van een fiscaal gunstige constructie in de VS. Hiermee hopen de private investeerders voor meer beleggers aantrekkelijk te worden. Tot nu toe waren de bedrijven een ‘publicly traded partnership’, een op de beurs verhandelbaar samenwerkingsverband van beleggers. Dat schrijft het NRC.
Geen vennootschapsbelasting
Veel Amerikaanse investeringsfondsen kozen deze constructie, omdat ze dan geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen. De belastingplicht ligt dan helemaal bij de deelnemende partners. Sinds president Trump de vennootschapsbelasting heeft verlaagd van maximaal 35 naar 21 procent, wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen.
Fondsen stappen van het model af
KKR besloot een jaar geleden van het model af te stappen, het kleinere fonds Ares volgde en ook Blackstone sluit deze zomer aan. Apolo kondigde afgelopen week bovendien aan ook een ‘gewoon bedrijf’ te worden. De verwachting is dat nog meer fondsen zullen volgen.
Torenhoge belastingen
Tot nu toe was het voor private-equityfondsen onaantrekkelijk om een ‘gewoon’ bedrijf te zijn, omdat de organisaties torenhoge winsten boekten en daar ook torenhoge belastingen over zouden moeten betalen. De fondsen zelf zouden dan vennootschapsbelasting moeten betalen over de winst en aandeelhouders dividendbelasting over hun aandeel in de winst.
Meer om uit te keren
Een publicly traded partnership is fiscaal transparant. Dit houdt in dat er wel geld doorheen stroomt, maar dat dit in eerste instantie niet wordt belast. Daardoor blijft er meer over om uit te keren aan de partners die participeren in het bedrijf. Die worden in de VS vervolgens wel belast. Maar dat gaat dan niet om vennootschapbelasting, maar dividendbelasting (15%) en inkomstenbelasting.
‘Normale’ bedrijven
Nadelen van dit Publicly traded partnership is dat veel beleggers er niet in beleggen, omdat hun statuten alleen beleggingen in ‘normale’ bedrijven toestaan. Verhandelbare samenwerkingsverbanden worden bovendien niet opgenomen in indexen, waardoor ook indexbeleggers de aandelen links laten liggen. Daarmee loopt de privat-equitysector een substantieel deel van de kapitaalmarkt mis.