De Tweede Kamer wil behalve Shell ook Philips en Akzo Nobel horen over de vraag of ze wel genoeg winstbelasting betalen in Nederland. Aanleiding om de grote bedrijven te ondervragen tijdens de hoorzitting is het bericht dat Shell in Nederland nauwelijks belasting zou betalen. De oliemaatschappij liet weten daar niet in het openbaar verantwoording over te willen afleggen.
Openbare gedachtewisseling
President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland zei wel naar de Kamer te willen komen voor een openbare gedachtewisseling over het Nederlandse belastingstelsel, maar alleen als daar ook andere bedrijven voor worden uitgenodigd. Over de Nederlandse belastingafdracht van Shell wil ze alleen gesloten deuren spreken, het liefst in aanwezigheid van de betrokken belastinginspecteur. Daar zien de Kamerleden vanaf. Ze kunnen dan namelijk niets met de aan hen verstrekte informatie. Het is vanwege de wettelijke geheimhoudingsplicht ook onwaarschijnlijk dat de Belastingdienst daaraan mag meewerken.
Verliesverrekening aan banden
Inmiddels is op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels een wetswijziging in gang gezet die de verliesverrekening aan banden legt waar Shell en andere multinationals in Nederland van profiteren. Met deze verliesverrekening mogen bedrijven wereldwijd ook jaren na dato nog verliezen verrekenen met de Nederlandse winstbelasting. In de nieuwe regels mag de winstbelasting alleen nog worden verrekend met verliezen binnen de Europese Unie. Ook kunnen bedrijven de verliezen niet langer opsparen; na drie jaar vervalt het recht om te verrekenen.