De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt het aanbieden van bepaalde riskante beleggingsproducten aan banden. De toezichthouder verbiedt de handel in zogeheten binaire opties en voert beperkingen in voor de handel in CFD’s.
Risico’s zijn altijd groter dan de opbrengst
Voor de AFM was het al snel duidelijk dat beleggers in binaire opties en ook bepaalde CFD’s vaker het schip ingingen dan dat ze met de zilvervloot er vandoor gingen. Vanaf 19 april 2019 komt daar wat de AFM betreft definitief een einde aan. Binaire opties zijn opties waarbij beleggers moeten kiezen of de waarde van een grondstof of een aandeel omhoog of omlaag gaat. Bij een juiste keuze krijgt de belegger een vast percentage van de inleg als winst, bij een foute keuze gaat de hele inleg verloren. De risico’s zijn daarbij altijd groter dan de verwachte opbrengst. Het zou zelfs onmogelijk zijn om hiermee op de lange termijn winst te maken.
Europa-breed probleem
Bij CFD’s, of contracts for difference, wordt gerekend op een verschil in waarde tussen een aandeel, grondstof, valuta of index tussen het moment van aankoop en een willekeurig punt daarna. Ook daarbij zijn de risico’s onevenredig groot. ‘Al in 2011 waarschuwden ESMA, de Europese Autoriteit voor effecten en markten, en de AFM voor speculatieve beleggingsproducten als CFD’s. Er waren veel klachten over aanbieders die niet uitbetaalden of over transactieprijzen die niet op een transparante manier werden vastgesteld. Omdat het om een Europa-breed probleem ging, zochten de AFM en andere nationale toezichthouders in 2015 de samenwerking binnen ESMA op om het probleem tegen te gaan.
De AFM borduurt met een Nederlands verbod voort op een tijdelijk verbod van de ESMA. Het is overigens de eerste keer dat de AFM zijn zogeheten productinterventiebevoegdheid gebruikt. De nieuwe maatregelen, die gelden voor onbepaalde tijd, treden vrijdag in werking.