Verliezen in het buitenland mogen multinationals verrekenen met hun totale winst. Waardoor ze over die winst geen belasting in Nederland hoeven te betalen. De oppositie onder leiding van Groenlinks heeft een wetsvoorstel ingediend om deze aftrekpost af te schaffen, dat schrijft het NRC.
Gekke aftrekpost
Multinationals moeten in Nederland winstbelasting gaan betalen. Dat is de kern van een voorstel voor een wetswijziging dat dinsdag is ingediend door GroenLinks, SP, en PvdA. Bijvoorbeeld grote bedrijven als Shell kunnen het verlies dat zij oplopen in het buitenland verrekenen met hun totale winst. Zo hoeven zij over die winst in Nederland geen belasting te betalen. Oneerlijk, vinden de partijen. Volgens berekeningen van het ministerie van Financiën loopt Nederland op deze manier honderden miljoenen aan belastinginkomsten mis.
Het initiatief komt van Tweede-Kamerlid Bart Snels (GroenLinks). Hij wil deze “gekke aftrekpost” afschaffen. “Als het goed gaat in het buitenland betalen multinationals in Nederland geen extra winstbelasting, maar als het slecht gaat mogen ze wel hun buitenlandse verlies verrekenen.”
Drie wijzigingen
Het voorstel komt naar aanleiding van een artikel in Trouw uit november, waaruit bleek dat Shell in Nederland geen winstbelasting betaalt. Het bedrijf maakt gebruik van verschillende aftrekposten, waaronder de zogenaamde liquidatieverliesregeling. Door die regeling mogen moederbedrijven verlies rekenen wanneer een buitenlands dochterbedrijf wordt opgeheven.
Het voorstel is om drie wijzigingen aan te brengen op deze regeling. Ze zou alleen nog mogen gelden voor verliezen die multinationals lijden binnen de Europese Unie en die niet ouder dan drie jaar zijn. Daarnaast moet het moederbedrijf een ‘kwalificerend’ belang hebben in het dochterbedrijf van meer dan 25 procent.
Of de uiteindelijke wetswijzigingen een meerderheid in de Kamer krijgen valt nog te bezien. Alleen de ChristenUnie en D66 hebben gematigd positief gereageerd. Steven van Weyenberg (D66) zegt uit te zien naar de behandeling. ”Zeker het in de tijd beperken van de verrekening van verliezen sta ik positief tegenover”, aldus het NRC.