Curatoren eisen miljoenen aan vergoedingen terug die adviseurs van Zuidas-kantoor De Brauw Blackstone Westbroek opstreken bij het failliete Imtech. De curatoren zetten hun eis kracht bij door eveneens vier tuchtklachten in te dienen tegen partners van De Brauw. Dat schrijft het FD op basis van het dertiende faillissementsverslag.
Terugvordering van 4.517.000 euro
In de drie jaar durende strijd voorafgaand aan het faillissement van Imtech, werden er allerlei adviseurs ingehuurd, waaronder advocaten van De Brauw. Dat heeft het concern volgens curatoren meer dan 100 miljoen euro gekost. De boedelbeheerders vorderen in totaal 4.517.000 euro terug bij De Brauw. Het gaat om betalingen die in de laatste weken voor het faillissement van het installatiebedrijf zijn gedaan.
‘Vordering onterecht’
De Brauw heeft laten weten de vordering onterecht te vinden. ‘De vordering ziet op betalingen die Imtech aan ons heeft gedaan voor werkzaamheden in 2015. Curatoren proberen wel vaker betalingen van vlak vóór een faillissement achteraf terug te draaien. Dit proberen zij nu ook. Wij zijn van mening dat de vordering van curatoren niet terecht is. We zien een procedure met vertrouwen tegemoet.’
Rol van De Brauw
De juridische adviseurs van De Brauw hebben in de laatste weken voor de ondergang van Imtech een belangrijke rol gespeeld. Crisisoverleg tussen het Imtech-bestuur, banken en andere geldschieters vond plaats in het kantoor van De Brauw. De Brauw-partners traden daarbij op als adviseurs van het Imtech-bestuur. Ook speelde De Brauw eerder al een belangrijke rol bij de totstandkoming van een rapport in 2013 waarin Imtech aan aandeelhouders rapporteerde over fraude in Polen en Duitsland, blijkt uit een reconstructie van de krant.
Adviseurs onder druk zetten
In de zomer van 2018 hebben de curatoren vier klachten ingediend bij de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Het onder druk zetten van adviseurs door een tuchtrechtprocedure, is geen nieuwe strategie in de Imtech-zaak. Ook bij accountantskantoor KPMG pasten de curatoren dit toe. Van een vordering tegen KPMG is echter nog geen sprake. Wel zijn er al zes tuchtklachten ingediend tegen de accountants die de controle deden bij Imtech.
KPMG wordt medeaansprakelijk gehouden
KPMG wordt door de curatoren medeaansprakelijk gehouden voor de ondergang van het installatiebedrijf. De tuchtklachten hebben betrekking op de onjuiste verwerking van materiële post in de halfjaarcijfers van 2012, namelijk een vermeende vooruitbetaling van 147,6 miljoen euro inzake het Poolse AWW-project. De vooruitbetaling werd destijds als cash geboekt door Imtech, maar in werkelijkheid kon het installatiebedrijf nooit over het geld beschikken. Dit had het accountantskantoor op moeten merken.