Premier Rutte heeft woensdagmiddag aangekondigd de belasting op energierekeningen van huishoudens te verlagen en bedrijven zwaarder te belasten. Dat laatste wil het kabinet bereiken met de invoering van een CO2-heffing voor bedrijven. Deze plannen zijn het gevolg van de doorrekening van het concept-klimaatakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat schrijft NRC.
CO2-heffing voor industrie
De planbureaus concludeerden dat vooral bij de industrie nog veel moet gebeuren om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Het kabinet wil de stappen die daarin gemaakt moeten worden stimuleren met een CO2-heffing. Klimaatminister Eric Wiebes voegt toe dat nog uitgezocht zal worden hoe hoog de belasting moet zijn.
Tweederde lasten voor bedrijven
De CO2-heffing komt bovenop het ETS-systeem, waarmee bedrijven nu betalen voor hun uitstoot. De Opslag Duurzame Energie, die burgers betalen op hun energierekening, wordt nu voor de helft door burgers en de andere helft door bedrijven opgebracht. Dat wordt één derde door burgers en twee derde door bedrijven.
Geen boetesysteem
Het eerder voorgestelde plan van een boetesysteem voor de industrie werd stevig bekritiseerd door het CPB en PBL en gaat daarmee van tafel. Het kabinet wilde in eerste instantie niet aan een CO2-heffing en had als alternatief een bonus/malus-regeling voorgesteld. Dat gaat niet werken, concludeerde Wiebes in navolging van de planbureaus.
Beleidsreactie in april
Eind april volgt de ‘uitvoerige beleidsreactie’, waarin het kabinet dieper ingaat op de bevindingen van de planbureaus. Dan wordt meer duidelijk over de lastenverlaging voor huishoudens en de heffingen voor bedrijven.