De achterstand die de fiscus heeft bij het innen van belastingen, is vorig jaar verder opgelopen. In juni 2018 stond er een bedrag van 6,5 miljard euro aan niet-betaalde belastingen open. Eind 2017 was dit bedrag nog 6,1 miljard en in 2016 5,4 miljard. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Dynamisch monitoren
Dat het bedrag aan belastingen dat niet meteen geïnd wordt is gestegen, komt volgens Snel door een nieuwe aanpak bij de Belastingdienst. Sinds enkele jaren wordt er gebruik gemaakt van ‘dynamisch monitoren’. Daarvoor werden de vorderingen sneller afgeboekt als oninbaar. Bij dynamisch monitoren controleert de Belastingdienst aan de hand van digitaal beschikbare gegevens of de situatie van de debiteur is veranderd en er toch kan worden geïncasseerd.
Hogere opbrengsten
Dynamisch monitoren leidt tot een structureel hoger achterstandspercentage, omdat schulden langere tijd worden gevolgd en niet worden afgeboekt. Anderzijds leidt dit per saldo tot hogere opbrengsten. Dit is ook terug te zien in het overzicht. In 2017 was dit 222 miljard over het hele jaar en in 2018 stond het totale bedrag aan ontvangsten in juni al op 227 miljard euro.
Lees ook:
Fiscus wil duizenden risicovolle aangiften ongecontroleerd goedkeuren