Door een systeemfout moet het kabinet 445 miljoen euro aan niet-uitgekeerde toeslagen alsnog betalen. Dat geld wil de staatssecretaris van Sociale Zaken vinden door de toeslag eenmalig niet te indexeren. Oppositiepartijen zijn niet te spreken over deze oplossing rond het kindgebonden budget. Dat schrijft het FD.
Alleenstaande ouders de dupe
Volgens linkse partijen worden alleenstaande ouders hiervan de dupe. De SP wil het voorstel in het debat vandaag aan de orde stellen. Dan buigt de Kamer zich over het wetsvoorstel dat de regeling fors moet uitbreiden. Als extra steun in de rug voor werkende ouders met middeninkomens wil het kabinet de grens voor deze inkomensafhankelijke toeslag met ruim 16.000 euro optrekken. Deze maatregel geldt niet voor alleenstaande ouders, omdat zij al meer kindgebonden budget krijgen.
Ambtenaren stuitten op misser fiscus
Ambtenaren stuitten op de fout van de Belastingdienst bij de voorbereiding van het wetsvoorstel. Het kindgebonden budget wordt automatisch toegekend als iemand daarvoor in aanmerking komt en al een andere toeslag ontvangt. In situaties waar het budget werd stopgezet, omdat ouders tijdelijk teveel verdienden, ging dit mis. Als deze ouders een jaar later weer voor het budget in aanmerking kwamen, werd de toeslag niet hervat.
Lees ook:
Fiscus keert 445 miljoen niet-betaalde kindgebonden budget alsnog uit
Eenmalig niet indexeren
De staatssecretaris wil de gedupeerden vanaf 2013 tot 2017 helemaal tegemoet komen. De toeslagen zullen met rente worden uitgekeerd. Voorlopig zijn de kosten geraamd op 375-445 miljoen euro. Deze kosten wil zij dekken door in 2020, wanneer de nieuwe wet ingaat, het kindgebonden budget eenmalig niet te indexeren. Dat zou structureel een besparing van 60 miljoen euro opleveren, waarvan 10 miljoen wordt aangewend om de inkomensgrens extra te verhogen.