Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft KPMG een boete van 38.000 euro opgelegd voor haar aandeel in de witwasaffaire die ING afgelopen najaar nog 775 miljoen euro kostte. Volgens het OM stelde KPMG van 2004 tot 2009 de jaarrekeningen voor het bedrijf op, maar controleerde de accountants de aangeleverde gegevens nooit.
Verwijt: faciliteren van criminele activiteiten
Het OM verwijt KPMG dat zij een onderneming op het eiland, bankierend bij ING en verdacht van het witwassen van 322 miljoen dollar in de periode van 2004 tot 2014, heeft gefaciliteerd bij criminele activiteiten. Venezolaanse cliënten kochten met creditcards jarenlang zogenaamd goederen bij het Curaçaose bedrijf (lingerie en medicijnen) maar in werkelijkheid kregen ze Amerikaanse dollars geleverd, tegen betaling van een commissie.
Kamervragen
Tweede Kamerlid Van Raak (SP) heeft hierover vragen aan de Ministers van Justitie en Veiligheid, Financiën en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gesteld. Hij wil onder meer weten hoe het kan dat KPMG wegkomt met een boete van (slechts) 38.000 euro in een fraudezaak van ongeveer 322 miljoen dollar. Ook vraagt Van Raak duidelijkheid over de gevolgen van de mini-boete: betekent dit dat er verder geen onderzoek wordt gedaan naar de rol van KPMG in het ‘dollarwassen’ door Venezolanen? Hij maakt in zijn vragen daarnaast duidelijk dat hij vindt dat KPMG haar ‘poortwachtersfunctie’ ernstig heeft verwaarloosd.