Geld lenen tegen de laagste rente was lange tijd mogelijk met een doorlopend krediet. Deze leenvorm won het qua rente van de persoonlijke lening, waarbij de rente vast staat. Op dit moment is het juist andersom. Consumentensite Wegwijs ziet deze trend bij zowel ING, ABN en Rabobank als bij specifieke aanbieders van leningen. Goed om te weten als je consumptief leent voor het kopen van een nieuwe auto of de verbouwing van je huis.
Zekerheid voor de bank
In normale marktomstandigheden is het logisch dat een variabele rente lager ligt dan de rente op een lening met een vaste rente. De bank heeft namelijk meer zekerheid. Stijgt de marktrente, dan gaat ook de rente die jij betaalt automatisch omhoog. Dit renterisico ligt dus niet bij de bank.
Laagste rente bij persoonlijke lening
Op dit moment is de gemiddelde rente nu lager bij een persoonlijke lening. Hierbij is de rente tijdens de hele looptijd gelijk. Ook het leenbedrag staat vast, terwijl bij een doorlopend krediet eenmaal afgeloste bedragen weer opgenomen kunnen worden.
Verschil door focus op aflossen
Vanuit de overheid en consumentenorganisaties is er veel aandacht voor het terugbrengen van schulden. De persoonlijke lening sluit beter aan op de focus op aflossen. Als klant heb je meer zekerheid over de totale rentelasten tijdens de looptijd. Ook is duidelijk wanneer de volledige schuld is afgelost omdat het niet mogelijk is om tussentijds weer bij te lenen. Geldverstrekkers stimuleren geld lenen tegen een vaste rente door de tarieven lager in te steken.
Doorlopend krediet in de ban
Sommige aanbieders zijn helemaal gestopt met het aanbieden van doorlopend kredieten, waaronder BNP Paribas. In aanvullende voorwaarden van andere geldverstrekkers is ook de rem op schulden terug te zien. Zo mag je bij de Rabobank alleen in de eerste twee jaar eenmaal afgeloste bedragen weer opnemen. Na die tijd dien je de lening verplicht af te lossen tegen een vast maandbedrag.
Een ander voorbeeld is Interbank. Daar mag je €15.000 lenen, met een verplicht maandtermijn van 2 procent. Dit houdt in dat je maandelijks minimaal 2 procent van het openstaande leenbedrag terugbetaald aan rente en aflossing. Deze voorwaarde heeft een snellere aflossingstermijn als doel.
Onderzoek WRR
In opdracht van de minister van Financiën heeft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een onderzoek gedaan naar het geldstelsel. Hieruit blijkt onder andere dat er weinig remmen zijn op geldschepping en kredietverlening, met een ongewenst hoog schuldniveau als gevolg. De omvang van de Nederlandse private schulden en de volatiliteit van de kredietverlening leidt volgens WRR tot ongewenste instabiliteit en onevenwichtige economische groei.
Lees verder
Onderzoek WRR: ‘neem fiscale prikkels voor aangaan schulden weg’