Nederland heeft het op belastinggebied nog niet zo slecht getroffen. Op een wereldwijde ranglijst, staat de Nederlandse belastingen en Belastingdienst op plaats 21. De ranglijst van de Wereldbank en belastingadviseurs van PwC zet jaarlijks voor 190 landen op een rij hoe hoog de fiscale druk voor ondernemers is. Dat schrijft FD.
Administratieve lasten: 119 uur per jaar
In Nederland waren ondernemers vorig jaar gemiddeld 119 uur bezig om alles voor de Belastingdienst in te vullen, blijkt uit het rapport Paying Taxes 2019. Nederland eindigt op dit punt op de 32e plaats voor wat betreft tijdsbesteding.
Nieuwe technologie biedt kansen
Nieuwe technologie biedt kansen om de fiscale rompslomp voor zowel bedrijven als de fiscus te verminderen. Nieuwe techniek kan belastingsystemen begrijpelijker en rechtvaardiger maken voor burgers en bedrijven. Dat is goed voor het belastingmoraal, stelt PwC. Als actueel voorbeeld wordt de mogelijkheid om werkelijke vermogensinkomsten te belasten in plaats van fictief rendement genoemd.
Plaats 120 voor belastingdruk
De belastingdruk voor bedrijven in Nederland is onveranderd gebleven en ligt op 40,8 procent. In het rapport zijn ook de premies en belasting op arbeid meegeteld die werkgevers afdragen. Daarnaast zijn ook de winstbelasting en heffingen op bijvoorbeeld vastgoed meegenomen. Belastingen die bedrijven namens de overheid innen en afdragen, zoals btw, vallen buiten de belastingdruk. Wat betreft belastingdruk staat Nederland op de 120ste plaats in de ranglijst.
Terugkrijgen btw of belasting moeizaam
Het onderzoek van de Wereldbank en PwC houdt ook rekening met de moeite die bedrijven moeten doen nadat zij belastingaangifte hebben gedaan. Bijvoorbeeld bij het terugkrijgen van btw of vennootschapsbelasting. Hierop scoort Nederland slecht en eindigt op plaats 179.