Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is een groot voorstander van een heffing op CO2-uitstoot voor vervuilende bedrijven. Hij verwacht echter niet dat die heffing 50 euro per ton zal gaan bedragen, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze week voorstelde. Dat schrijft Nu.nl.
Debat klimaatakkoord
“CO2-heffing is de effectiefste, meest voor de hand liggende en efficiëntste manier om te verduurzamen”, zei Wiebes in de nacht van woensdag op donderdag in de Tweede Kamer. De Kamer debatteerde met de minister over het concept-klimaatakkoord.
CO2-boete
DNB wil elke ton CO2-uitstoot beboeten met 50 euro, om de vervuiler mee te laten betalen. De toezichthouder op de financiële markten verwacht met de maatregel voor de Nederlandse economie geen grote gevolgen. Wel zullen een aantal sectoren te maken krijgen met een slechtere internationale concurrentiepositie.
Vergoeding Externe Kosten
Tijdens het debat werd er ook een andere manier van CO2-beprijzing besproken: de Vergoeding Externe Kosten (VEK). Dit wordt gezien als een btw op CO2. Alle producenten die betrokken zijn bij het productieproces moeten hun CO2-uitstoot daarbij opgeven en doorberekenen. Zo worden vervuilende producten vanzelf duurder. Dit is een idee van Frans Rooijers, directeur van milieuadvies- en onderzoeksbureau CE Delft. Wiebes noemt dit het ‘ei van Columbus’, maar ook ‘buitengewoon complex’.
Energietransitie grootste opgave
Het kabinet heeft de energietransitie als grootste opgave bestempeld. In het regeerakkoord is afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 met ten minste 49 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990.