Het zwaartepunt van de wereldeconomie verschuift richting Azië en dat heeft gevolgen voor waar multinationals straks belasting betalen, schrijft het FD. China, maar ook India, laten zich steeds meer gelden in de discussie over het internationale belastingsysteem, constateert Stef van Weeghel, hoogleraar internationaal belastingrecht, tijdens de conferentie van het Forum on Economic and Fiscal Policy.
Zijderoute-project
Het Zijderoute-project, waarmee de Chinese regering de tweede economie ter wereld over land wil ontsluiten naar Europa en Afrika, behelst meer dan het aanleggen van wegen, spoor en havens. Van Weeghel ziet dat het ook een fiscaal initiatief is. China ambieert een leidersrol bij de vormgeving van een alternatief voor het bestaande internationale belastingsysteem. Het wil zijn aandeel zeker stellen en voorkomen dat Chinese multinationals dubbele belasting moeten betalen.
Oeso is leidend
Het verschuivende economische zwaartepunt roept vragen op over de leidende rol die de Oeso nu opeist bij grensoverschrijdende belastingen. De organisatie van 35 ontwikkelde economieën domineert het Beps-project tegen belastingontwijking door multinationals. Volgens Partho Shome, een fiscale autoriteit in India en daarbuiten, heeft het Beps-project geen aandacht gehad voor de nadelige gevolgen voor landen als India. De grootste belasting ontwijkende multinationals zijn Amerikaanse bedrijven als Google, Facebook en Amazone, stelt Shome. India heeft al zijn eigen heffing ingevoerd om die te belasten.