Het fiscale vestigingsklimaat van de Verenigde Staten is verbeterd door de belastinghervorming van president Donald Trump. Toch is een grote sprong voorwaarts uitgebleven, schrijft het FD op basis van de ranglijst van de Tax Foundation. De conservatieve denktank doet elk jaar onderzoek naar de fiscaal meest competitieve landen in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).
Laag op de ranglijst
De VS zijn in 2018 opgeschoven van plaats 28 naar 24. Met deze rang bevindt het land, na de meest ingrijpende fiscale hervorming sinds de jaren 80, nog steeds in de lagere regionen van de International Tax Competitiveness Index. Nederland behoudt dit jaar zijn vijfde plaats.
Toptarief 46%
De VS scoren slecht door een toptarief van 46 procent in de progressieve inkomstenbelasting en hebben bovendien de hoogste belasting op vastgoed binnen de Oeso. Ook is het Amerikaanse belastingstelsel erg ingewikkeld, stelt de Tax Foundation.
Estland nr. 1
Estland heeft het beste belastingstelsel volgens de index. Daar wordt 20 procent belasting geheven over uitgekeerde bedrijfswinsten, er geldt een vlaktaks van 20 procent voor particuliere inkomens en de vermogensbelasting geldt alleen voor grond en niet voor vastgoed en kapitaal. Bovendien heffen de Esten alleen belasting over winst dat in eigen land is gemaakt.
Hoge positie Nederland
Nederland heeft zijn hoge positie vooral te danken aan gunstige regels voor grensoverschrijdende belastingen. Nederland staat op plaats drie wat betreft belastingen die multinationals in hun thuisland betalen over winsten die zij elders maken. Opvallend is de slechtere score bij het belasten van binnenlandse bedrijvigheid. Voor dit thema staat Nederland op de 19e plaats.