De Belastingdienst krijgt de komende jaren 17 miljoen euro voor de uitbreiding van de opsporingscapaciteit, om belastingontduiking tegen te gaan. Het gaat om bestrijding van internationale constructies die vermogens van belastingplichtigen verhullen voor de fiscus. De aanleiding voor deze uitbreiding zijn de zogenaamde Panama Papers, schrijft het FD.
Complexer en tijdrovender
Volgens staatssecretaris Snel heeft de bestrijding van verhullende structuren de afgelopen jaren wel succes gehad, maar wordt de aanpak van belastingontduiking complexer en tijdrovender. Belastingplichtigen maken steeds meer gebruik van deskundige advocaten en adviseurs om ‘de fiscaal juridische werkelijkheid’ te verbergen.
Uitwisseling informatie
Daarnaast krijgt de Belastingdienst meer informatie uit het buitenland, die moet worden verwerkt. Veel landen zijn de afgelopen jaren onderling informatie uit gaan wisselen over vermogens. Dat gebeurt ook steeds meer automatisch.
50 fte
De extra opsporingscapaciteit zal volgens Snel niet per definitie leiden tot hogere belastingopbrengsten. Een versterkte en zichtbare aanpak heeft volgens hem wel een preventieve werking. Volgend jaar zal hier 2 miljoen voor beschikbaar komen en voor de jaren 2020 tot 2022 is 5 miljoen per jaar beschikbaar. In totaal zal er ongeveer vijftig fte extra worden ingezet.Verderlezen in het themadossier op FiscaalTotaal over