De EU-voorzitter voorziet aan het eind van dit jaar een politiek akkoord tussen de lidstaten over de invoering van een Europese belasting op de winsten van grote internetbedrijven. “Alle ministers zijn het erover eens dat we nog dit jaar overeenstemming bereiken”, zegt de Oostenrijkse minister van Financiën Löger na afloop van het overleg met zijn EU-collega’s in Wenen. Staatssecretaris Snel is hier echter nog niet zeker van. De Digitaks is volgens hem te gecompliceerd om in drie maanden erdoor te duwen. Dat meldt De Volkskrant.
Fiscaal aanpakken
Alle ministers voelen de politieke en publieke druk om de internetgiganten fiscaal aan te pakken. De digitale dienstverleners betalen veel minder belasting over hun winsten in Europa. Een traditioneel Europees bedrijf betaalt volgens de Europese Commissie gemiddeld 23 procent winstbelasting. Internetgiganten betalen nu slechts 9,5 procent.
3 procent
Dit voorjaar presenteerde de Commissie een voorstel om de fiscale ongelijkheid aan te pakken. Op korte termijn pleit de Commissie ervoor een belasting van 3 procent te heffen op de inkomsten uit internetactiviteiten. Dat zou jaarlijks 5 miljard euro opleveren.
Aanval op VS
Tegenstanders zien de digitaks als een aanval op Amerikaanse bedrijven, op het moment dat de VS en de EU toch al op de rand van een handelsoorlog balanceren. Daarnaast vrezen tegenstanders bedrijven als Facebook en Google hun activiteiten simpelweg buiten de EU verplaatsen en dat veelbelovende start-ups lijden onder de digitaks.
Internationale aanpak
Om de weerstand te breken, wil de Franse minister Le Maire de Europese digitaks afschaffen zodra er een soortgelijke heffing in internationaal verband kan worden afgesproken. Dit wordt echter niet voor 2020 verwacht. Verder bevat het Commissievoorstel bepalingen, waardoor kleine techbedrijven gevrijwaard zijn van de digitaks.