Door de belastinghervorming van de Amerikaanse president Donald Trump wordt Nederland minder gebruikt als doorvoerhaven voor buitenlandse investeringen. Dat zou ten goede kunnen komen voor het huidige negatieve fiscale imago van Nederland. Dat schrijft het FD op basis van cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.
Lagere buitenlandse investeringen
Uit de cijfers blijkt dat Amerikaanse multinationals hun buitenlandse investeringen in het eerste kwartaal van dit jaar fors verlaagd hebben. Wereldwijd met 149 miljard dollar en in Nederland met 70 miljard dollar.
Belastinghervorming VS
Oorzaak hiervoor is zeer waarschijnlijk de vergaande belastinghervorming van Trump. De Verenigde Staten hebben de winstbelasting voor bedrijven namelijk verlaagd van 35 procent naar 21 procent, in de hoop dat de bedrijven meer in het eigen land gaan investeren. Tegelijkertijd is het voor multinationals voordeliger gemaakt om buitenlandse winsten, die zij in belastingparadijzen hebben gestald, terug te brengen naar eigen land.
Nederland belastingparadijs
De belastinghervorming in de VS valt op deze manier samen met de missie van staatssecretaris Menno Snel (Financiën) om af te komen van het imago van Nederland als belastingparadijs. Amerikaanse ondernemingen hadden eind 2017 bijna 867 miljard in Nederland geïnvesteerd, maar het grootste deel hiervan vond zijn eindbestemming in andere landen. De geldstroom loopt langs zogeheten bijzondere financiële instellingen, zoals brievenbusfirma’s.
Bronbelasting
Nederland dankt zijn populariteit aan zijn gunstige fiscale regels voor internationaal zakendoen en de vele belastingverdragen met andere landen. De regels moeten voorkomen dat bedrijven twee keer belasting betalen, maar in praktijk gebruiken multinationals deze om belasting te ontwijken. Snel wil daar vanaf, onder andere door bronbelasting te heffen op rente, royalty’s en dividenden die naar belastingparadijzen vloeien.