Britse accountants willen de dominantie van de vier grote kantoren Deloitte, PwC, EY en KPMG doorbreken. De vier mogen, als het aan de Engelse beroepsorganisatie ligt, nog maar 75% van de beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk controleren. Nu zijn de 350 grootste beursfondsen in Engeland bijna allemaal klant bij de Big Four. Dat schrijft het FD.
Concurrentie
Door ruimte te maken voor middelgrote kantoren, zoals Grant Thornton, RSM en Mazars, ontstaat er meer concurrentie en stijgt de kwaliteit van de accountantscontroles. Dat is de gedachte achter een voorstel van Michael Izza, directeur van de beroepsorganisatie van accountants in Engeland en Wales.
Carillion
Na de ondergang begin dit jaar van de beursgenoteerde bouwgigant Carillion, kwam er veel kritiek op de grote accountantskantoren. Zij zouden te dominant zijn, te commercieel en het publieke belang uit het oog zijn ve3rloren. Vervolgens bleek dat de jaarrekening van Carillion al jaren een veel te gunstig beeld van de werkelijkheid gaf. KPMG tekende echter ieder jaar zonder problemen. De andere drie kantoren streken riante vergoedingen op voor adviesklussen bij de Britse bouwer.
Big Four opknippen
Twee parlementaire commissies die het faillissement van Carillion onderzochten, pleitten dit voorjaar voor radicale hervormingen van de sector. Zij willen de Big Four opknippen in meerdere kleine kantoren. Advies en controle, nu vaak gecombineerd, moeten dan ondergebracht worden in aparte bedrijven.
Maximaal 75% marktaandeel
Michael Izza vindt deze maatregelen te ver gaan, maar hij is het er wel mee eens dat er meer concurrentie moet komen bij de controle van beursgenoteerde bedrijven. Een marktaandeel van maximaal 75% of 80% is volgens Izza een beter alternatief.
Nederland
Berry Wammes, directeur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants NBA, voelt er weinig voor om het plan van Michael Izza ook in Nederland in te voeren. Net als in Engeland controleert de Big Four ook in Nederland veruit de meeste beursgenoteerde ondernemingen. Wammes wil dat er meer focus ligt op kwaliteit in plaats van concurrentie.