Het kabinet moet kijken naar alternatieven voor het volledig afschaffen van de dividendbelasting, vindt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). De nieuwe voorzitter, Bartjan Zoetmulder, wil vrijstelling van de dividendbelasting bijvoorbeeld koppelen aan het bevorderen van werkgelegenheid. Dat zegt hij in een interview met het FD.
Positieve geluiden
Vanuit het grootbedrijf komen tot nu toe vooral positieve geluiden over de afschaffing. Zoetmulder, partner bij advocatenkantoor Loyens & Loeff, plaatst als eerste belastingspecialist kanttekeningen bij het kabinetsplan. Volgens hem is de NOB in basis vóór afschaffing, maar wil wel dat naar alle aspecten en neveneffecten wordt gekeken.
Vestigingsklimaat
Afschaffing van de dividendbelasting is volgens hem een helder en positief signaal voor internationale ondernemingen die een vestigingsland voor hun hoofdkantoor zoeken. Tegenover een aantrekkelijk vestigingsklimaat staan volgens Zoetmulder echter ook nadelen. Hij wijst erop dat vanuit de beursgenoteerde vastgoedfondsen kritiek klinkt.
Vastgoedfondsen
Deze vastgoedfondsen moeten nu belasting inhouden over het dividend dat zij uitkeren aan hun beleggers. In de kabinetsplannen gaan zij vennootschapsbelasting betalen. Zo voorkomt het kabinet dat over winsten uit beleggingen in vastgoed helemaal geen belasting wordt geheven. De heffing van 21 procent vennootschapsbelasting gaat echter ten koste van de rendementen van fiscale beleggingsinstellingen in vastgoed. Daar zijn onder andere pensioenfondsen de dupe van, want die beleggen via deze instellingen en krijgen op dit moment de ingehouden dividendbelasting terug. Zoetmulder raadt aan om beleggingsfondsen in vastgoed uit te zonderen van de afschaffing van de dividendbelasting.
Dividendbelasting sterft uit
Zoetmulder wijst erop dat er steeds meer vrijstellingen voor dividendbelasting zijn. Hierdoor sterft dividendbelasting al op een natuurlijke manier uit, stelt hij. ‘Je kunt die beweging ook aangrijpen om alternatieven voor de afschaffing te bedenken’.