Burgers, belastingadviseurs, beleggers en ondernemers hebben een oproep gedaan aan het kabinet om de ‘spaartaks’ aan te passen. Zij willen een vermogensbelasting op basis van reëel rendement. De oproep komt van onder meer Register Belastingadviseurs, Vereniging van Effectenbezitters en Ondernemend Nederland. Zij geven staatssecretaris Snel van Financiën tot het einde van het jaar om de spaartaks aan te passen. Dat schrijft De Telegraaf.
Vermogensrendementsheffing
De vermogensrendementsheffing ging ervan uit dat je een rendement van 4 procent kon halen over je vermogen en daarover hief de Belastingdienst dan 30 procent belasting. Lange tijd was deze 4 procent ook makkelijk te halen. Sinds de spaarrentes de afgelopen jaren echter bijna tot 0 procent zijn teruggelopen, hebben spaarders moeite met de heffing. Hoewel hun spaargeld nauwelijks wat oplevert, hief de Belastingdienst nog wel belasting over 4 procent.
Werkelijk rendement
Sinds 2017 wordt de spaartaks anders berekend. Afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt, rekent de Belastingdienst met een rendement van 2,871 procent tot 5,39 procent. Hoe meer vermogen je hebt, des te meer rendement je kunt maken, redeneert de fiscus. Voor de belangenorganisaties is deze aanpassing echter nog altijd niet genoeg. Zij willen dat de fiscus gaat rekenen met het rendement dat mensen in een jaar écht hebben gehaald. Een plan dat het kabinet zelf ook heeft uitgesproken in het regeerakkoord.