Binnenkort gaan vele Nederlanders de grens over op vakantie. Met de auto op zoek naar parelwitte stranden en een goudgele zon aan een strakblauwe lucht. Maar hoe zit het ook alweer met de auto van de zaak?
Bij een auto die tot het ondernemingsvermogen behoort mogen alle autokosten worden meegenomen. Ook de kosten gemaakt tijdens de vakantie in het zonnige buitenland, zoals brandstof, parkeerbelasting, tolvignetten of oplaadkosten. Je kunt de kosten het beste via een zakelijke rekening betalen. De bonnetjes moeten natuurlijk goed worden bewaard. De belastingdienst accepteert deze kosten zolang het geen excessief hoge privékosten zijn. Niets is mooier dan de belastingdienst die meebetaalt aan de welverdiende vakantie.
Je moet wel opletten dat het aantal privékilometers binnen het redelijke blijven. Als je op jaarbasis vooral privé rijdt en relatief weinig zakelijke kilometers maakt, dan kan de belastingdienst een hogere bijtelling opleggen op basis van het werkelijke privégebruik. Het zou zonde zijn om van een koude kermis thuis te komen vanaf de middellandse zee.
Rijd je normaal alleen zakelijke kilometers, dan gelden de vakantiekilometers helaas als privékilometers. Het wordt een dure vakantie als je boven de vijfhonderd privékilometers uitkomt en het privégebruik van de auto over een vol jaar moet bijtellen. En dat is al snel het geval bij een trip naar het buitenland.
Btw
De Nederlandse btw over de autokosten van een zakelijke auto kan op de normale wijze worden teruggevraagd via de aangifte omzetbelasting. De teruggaaf van de buitenlandse btw kan relatief eenvoudig via de Nederlandse belastingdienst worden aangevraagd als het btw-bedrag tenminste € 50,- is. Het verzoek moet na afloop van het jaar vóór 1 oktober van het jaar erop zijn gedaan. Helaas tellen de vakantiekilometers mee voor de btw-correctie van het privégebruik aan het eind van het jaar.
De vliegende Hollander
Natuurlijk zijn er ook Nederlandse ondernemers die van een vliegvakantie genieten. Meedenkers vragen weleens of ze geen bijtelling hoeven aan te geven over de periode van hun verblijf in het buitenland. Ze kunnen dan immers geen gebruik maken van de auto en dat voelt op de een of andere manier onredelijk. Maar al staat de auto werkeloos op Schiphol te wachten tot de ondernemer weer terugkeert, hij staat wel ter beschikking aan de ondernemer. En dus moet er ook over deze periode worden bijgeteld.
Eist de werkgever dat de auto inclusief sleutels gedurende de vakantie moet worden ingeleverd, bijvoorbeeld omdat iemand anders de auto gaat gebruiken, is het wellicht verdedigbaar om tijdelijk niet bij te tellen. De belastingdienst vindt dit veelal discutabel. Zeker als de auto achter het hek van de eigen zaak staat.
Gezien de relatief korte periode is het fiscaal belang wellicht peanuts, afhankelijk van de cataloguswaarde van de bolide. Maar als het om onze heilige koe en bijtelling gaat, wordt elke belastingbesparing, hoe gering ook, als een grote overwinning gevierd. En we moeten van de zomer toch iets te juichen hebben nu ons oranje op het WK ontbreekt. Dus geen verplicht ritje naar Rusland, dat scheelt weer, want dan zouden we zeker aan onze kilometers gekomen zijn.
Voor ondernemers met een auto van de zaak die gewoonlijk al een bijtelling hebben, lijkt de vakantiezon in ieder geval net wat harder te schijnen dan voor de ondernemer die een auto in privé rijdt. Maar hoeveel vakantiekilometers u ook rijdt, ik wens u alvast een zonnige en plezierige vakantie toe!