De Tweede Kamer is de afgelopen jaren niet goed geïnformeerd over de problemen bij de Belastingdienst. Het ministerie van Financiën deelde stapels rapporten, maar die waren “niet diepgaand en systematisch genoeg” om inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand is, erkent staatssecretaris Menno Snel woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Tik op de vingers
De Tweede Kamer sprak Snel opnieuw aan op de informatievoorziening rond de reorganisatie bij de fiscus. Daar kreeg zijn voorganger Eric Wiebes, nu minister van Economische Zaken en Klimaat, vorig jaar ook al felle kritiek over. De operatie verloopt uiterst stroef, onder meer door ict-problemen en een uit de hand gelopen vertrekregeling.
Groot project
De oppositie zou graag zien dat de vernieuwing de status van groot project krijgt. Dat zou betekenen dat de staatssecretaris de Kamer veel gerichter en gedetailleerder op de hoogte moet houden van alle vorderingen. Hoewel een besluit daarover aan de Tweede Kamer is, denkt Snel dat zo’n formele procedure niet nodig is. Hij vindt zelf immers ook dat de informatievoorziening beter en gerichter moet worden. Ook de regeringspartijen hielden de boot af. Het is niet de bedoeling dat de Kamer “het stuur overneemt”, aldus D66’er Steven van Weyenberg.
Frustratie
Toch leeft ook bij de coalitiefracties frustratie over de manier waarop de Kamer op de hoogte is gehouden van de gang van zaken bij de fiscus. “Ik kan als Kamerlid niet bepalen hoe het ervoor staat bij de Belastingdienst”, zei CDA’er Pieter Omtzigt. Hij valt met name over de weigering van Snel om stukken te delen over problemen met de erf- en schenkbelasting, die de schatkist 450 miljoen euro hebben gekost.