Minder bedrijven hebben vorig jaar gebruikgemaakt van een fiscale regeling voor onderzoek en ontwikkeling dan in 2016. Dat neemt niet weg dat het beschikbare bedrag van bijna 1,2 miljard euro aan belastingvoordelen opnieuw helemaal is opgemaakt, blijkt uit een jaarrapportage van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Economische groei
Het aantal bedrijven dat een beroep deed op de regeling, waarmee met belastingkorting geïnvesteerd kan worden in innovatie, nam met een kleine 5 procent af tot ruim 21.000. “Mogelijk houdt dit verband met de huidige periode van economische groei”, aldus het ministerie. Bedrijven zijn drukker met hun normale bedrijfsvoering en besteden minder tijd aan onderzoek en ontwikkeling.
Uitgaven op peil
“Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden”, concludeert staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken. “Dat is belangrijk, omdat de sterke economische groei ervoor zorgt dat bedrijven zich vooral moeten richten op de toenemende vraag en productie.”
Fundament van economie
Vooral middelgrote en kleine bedrijven maken gebruik van de regeling. Zij zijn goed voor 97 procent van het totaal. Dat laat volgens Keizer zien dat mkb’ers “niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing”.